Fit Kuchnia: Dietetyczne tiramisu
W kolejnym odcinku Fit Kuchni, nasz ekspert - Jacek Bilczyński zaproponuje nam słodką przyjemność, z której wcale nie musimy rezygnować. Zobaczcie, jak własnymi siłami możemy w domu przyrządzić dietetyczne tiramisu!
Osoby dbające o sylwetkę zwykle starają się unikać słodkich ciast. Tego rodzaju przekąski zawierają ogromną ilość cukru i niezdrowego tłuszczu. Dobrym przykładem jest popularne tiramisu, jedna porcja potrafi zawierać ponad 500 kcal! Jeśli jednak przygotujemy je samodzielnie i odpowiednio zmodyfikujemy skład, okaże się, że wcale nie trzeba rezygnować z tego typu przyjemności.
Tym razem w fit kuchni dietetyczne tiramisu, które w porcji zawiera zaledwie około 140 kcal.
Dietetyczne tiramisu
Składniki (na 6 porcji):
- 200 g sera mascarpone light
- 200 g sera ricotta light
- 1 żółtko
- 25 ml amaretto
- 25 ml whisky
- 3/4 filiżanki espresso
- około 10 biszkoptów bezcukrowych eko
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- szczypta cynamonu
- 20-25 tabletek stewii
- 2 łyżki stołowej żelatyny w proszku
- wanilia w proszku
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z rozgniecioną stewią (około 15 tabletek), dodać do połączonych serków, podlać 100 ml letniej wody, ubijać wtłaczając dużo powietrza. Dodać 1 1/2 łyżki stołowej żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wodzie i ponownie dokładnie wymieszać. 100 ml wody wymieszać z mlekiem, zagotować, dodać wanilię, rozgniecioną stewią (7-8 tabletek), pozostałą część żelatyny i mąkę kukurydzianą, nieustannie mieszać do uzyskania formy budyniu.
Esspresso połączyć z whisky i amaretto, maczać biszkopty. Ułożyć je na spodzie foremki, zalać waniliową masą budyniową, a następnie masą serową. Posypać kakao i cynamonem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Tiramisu można posypać odrobiną tartej, gorzkiej czekolady.
Kaloryczność (1 porcji): 144 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 12 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook