Fit Kuchnia: Niskokaloryczne ciastka

W najnowszym odcinku cyklu Fit Kuchni, dowiecie się jak przygotować niskokaloryczne ciastka, które biją na głowę większość sklepowych odpowiedników. Przepis przygotował osobiście nasz ekspert, Jacek Bilczyński.

Niskokaloryczne ciastka biją na głowę te, sprzedawane w sklepie
Niskokaloryczne ciastka biją na głowę te, sprzedawane w sklepieINTERIA.PL

Ciastka są jedną z najchętniej wybieranych przekąsek. W sklepach znajdziemy ich przeróżne rodzaje. Od niedawna coraz popularniejsze stają się również odmiany pełnoziarniste, które producenci reklamują jako zdrowe i dietetyczne.

Nie zawsze jest to zgodne z prawdą, wystarczy zwrócić uwagę na skład - często zawierają cukier, syrop glukozowy, duże ilości roślinnego tłuszczu i niewielki dodatek pełnoziarnistej mąki, który w reklamach wysuwany jest na pierwszy plan.

By mieć całkowitą pewność tego co się w nich znajduje warto przygotować je samodzielnie. Oto przykład - proste w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne ciastka, które biją na głowę większość sklepowych odpowiedników.

Niskokaloryczne ciastka

Składniki (na około 25-30 ciastek):

- 1/2 szklanki oleju kokosowego

- 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 5 łyżek stewii w proszku

- 4 łyżki miodu

- 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki, za wyjątkiem migdałów. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale można posiłkować się mikserem. Gotowe ciasto nakładać do płaskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, a następnie posypać odrobiną migdałów. Piec w pierniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia.

Kaloryczność (jednego ciastka): 73 kcal

Białko: 1 g

Tłuszcz: 4,5 g

Węglowodany: 6 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas