Głodny? Makaron przygotujesz najszybciej
Potrawy z makaronu mają dwie podstawowe zalety: są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy dodać do niego kilka składników, a otrzymasz smaczne danie. Tym razem proponujemy makaron z brokułami i gorgonzolą.
W kanonie włoskiej kuchni jest 7 przepisów na makaron, które - nie ma zmiłuj - powinien znać każdy Włoch. Jest wśród nich carbonara, arrabbiata i pesto. Do klasyki należy też makaron z tuńczykiem. Można jednak odejść od klasyki i zrobić coś nowego i ciekawego.
Magda Trojanowska w swej książce "Slow Life z widokiem na Śnieżkę" podaje przepis na makaron z gorgonzolą i brokułami.
Aby przygotować potrawę, bierzemy:
Składniki:
400 g makaronu rurki,
200 g gorgonzoli,
brokuła,
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz młotkowany.
Przygotowanie:
Brokuła, umytego i podzielonego na różyczki, blanszujemy, a łodyżki kroimy w słupki. Oliwę i masło rozgrzewamy na głębokiej patelni, dorzucamy gorgonzolę i mieszając doprowadzamy do powstania jednolitego sosu. Dodajemy śmietankę i słupki brokuła oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Na koniec wkładamy różyczki brokuła. Delikatnie wszystko solimy, zaś pieprz sypiemy odważnie.
Gotujemy makaron według przepisu. Na 3 minuty przed końcem gotowania odlewamy z garnka pół szklanki wody i dodajemy do sosu. Odcedzamy makaron, dodajemy go do sosu na patelni, mieszamy.
Kiedy sos idealnie oblepi makaron, przekładamy go na talerze. Można potrawę jeszcze polać oliwą i posypać pieprzem młotkowanym.