Indycza zakąska do piwa
Popularne jest powiedzenie, że nie tyje się od piwa, ale od zakąsek. Jak się okazuje jest to prawda. Ale czym byłoby piwo bez zakąsek? Z tego powodu proponujemy ciekawą w smaku zakąskę z indyczego mięsa.
Jeszcze niedawno indycze mięso było rzadkością na polskich stołach. Królował kurczak a towarzyszyła mu czasem kaczka. Na szczęście mięso indycze zdobywa pomału nasze kuchnie i ma szansę wygrać batalię o nasze żołądki z kurczakiem. Przewag ma sporo.
Indycze mięso ma opinię bardzo zdrowego i smacznego. W porównaniu z wieprzowiną, czy wołowiną, posiada dużo lepsze walory smakowe i dietetyczne.
Jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka. Indycze białko ma większą wartość odżywczą niż białko wołowe ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu.
Największą zaletą mięsa indyczego jest jego niejednolitość, dzięki czemu możemy je wykorzystywać na wiele sposobów. Udka przypominają w smaku dziczyznę, piersi cielęcinę, a ciemne mięso z szyi wieprzowinę.
My z indyczych piersi przyrządzimy faworki do piwa.*
Składniki:
1 kg piersi z indyka
100 ml mleka
6 łyżek płatków kukurydzianych
pół szklanki bułki tartej
2 jajka
olej
sól, papryka słodka, chili, imbir, majeranek, rozmaryn i granulowany czosnek
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski o szerokości ok 2 centymetrów i wkładamy do lekko osolonego mleka na godzinę. W tym czasie rozkruszamy płatki kukurydziane i mieszamy z tartą bułką.
Po wyciągnięciu mięsa z mleka na środku każdego paska robimy nacięcie i przeciągamy jeden koniec paska przez otwór. Jeśli stanowi to problem można ten etap sobie darować i takie mięso natrzeć przyprawami.
Jeśli udało nam się uformować faworki posypujemy je przyprawami, moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w mieszance tartej bułki i płatków owsianych.
Smażymy na głębokim oleju, aż staną się złociste.
Do faworków możemy przygotować pikantne lub majonezowo-czosnkowe sosy.
Podajemy z piwem.
* Wszystkie przepisy, które publikujemy, zostały przetestowane przez redakcję.