Marchewkowe pappardelle z krewetkami
To szybkie i ładnie prezentujące się danie z marchewek i krewetek.


Pokrojone w cienkie paski i ugotowane na parze marchewki przypominają szeroki makaron pappardelle. Tak przygotowaną marchew możesz przyrządzić również z innymi dodatkami. Ze słodkimi marchewkami bardzo dobrze komponują się słodkawe krewetki i orzechy oraz kolendra - to klasyczne zestawienie smaków. Najlepiej używać krewetek surowych (poznasz je po szarym kolorze), które można kupić również w postaci mrożonej. Są one zdecydowanie smaczniejsze i bardziej soczyste od najpopularniejszych różowych, które mrozi się po uprzednim ugotowaniu.
Składniki na 2 porcje
- ok. 6 dużych marchewek - 12 dużych surowych krewetek (mogą być mrożone) - ok. 40 g orzechów nerkowca - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka octu z czerwonego wina- mały pęczek kolendry - pieprz - sól - 2 łyżeczki wiórków kokosowych - 2 szczypty czarnego sezamu - olej do smażenia
1. Jeżeli dysponujesz krewetkami w całości, usuń główki i pancerze. Możesz również zostawić końcowy segment pancerzyka z ogonem, dzięki temu krewetki będą ładniej wyglądać. By oczyścić krewetki, natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu.
2. Marchewki umyj i obierz, a następnie obieraczką do warzyw pokrój je na paski. To, co zostanie z marchewek, możesz wykorzystać do sosu albo zupy.
3. Ugotuj paski marchewek na parze (ok. 8-10 minut).
4. Odetnij górną część pęczka kolendry z ładnymi listkami i odłóż. Resztę kolendry posiekaj wraz z łodyżkami.
5. W tym czasie na suchej głębokiej patelni upraż orzechy. Gotowe zdejmij z patelni.

6. Wlej na patelnię trochę oleju, wrzuć krewetki i smaż do momentu, aż zaczną zmieniać kolor. Wlej ocet, dodaj miód i orzechy. Smaż całość przez chwilę, aż krewetki i orzechy pokryją się glazurą z miodu, ale niezbyt długo, wystarczy dosłownie kilkanaście sekund.
7. Na patelnię przełóż ugotowaną marchewkę, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Wymieszaj wszystkie składniki.
8. Porcje pappardelle podaj ze świeżymi listkami kolendry, posypane odrobiną wiórków kokosowych i czarnego sezamu.
Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września.