Męski grillowanie: Żeberka w bourbonie
Wolno wędzone na chłodnym grillu żeberka są klasyką kuchni amerykańskiego południa. W marynacie z bourbonu, miodu i chili są bardzo popularnym daniem w Kentucky - ojczyzny bourbona.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Dotyczy to przede wszystkim żeberek, które znakomicie wychodzą wędzone w niskiej temperaturze w zamkniętym grillu. Im dłużej, tym mięso będzie delikatniejsze i bardziej przesiąknięte aromatem dymu i bourbona.
Składniki:
2 kg żeberek wołowych lub wieprzowych
200 ml słodkiego bourbona
łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa do smarowania podczas pieczenia
pieprz czarny świeżo mielony
chili świeżo mielone
sól morska
Przygotowanie:
Żebra należy pociąć na spore kawałki. Następnie ciągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml bourbonu, miód, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz i chili, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym zamkniętym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.
Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka można podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy i przypraw.