Męski grillowanie: Żeberka w bourbonie

Wolno wędzone na chłodnym grillu żeberka są klasyką kuchni amerykańskiego południa. W marynacie z bourbonu, miodu i chili są bardzo popularnym daniem w Kentucky - ojczyzny bourbona.

Żeberka w marynacie z boubonu i miodu z dodatkiem chili to prawdziwy smak Kentucky
Żeberka w marynacie z boubonu i miodu z dodatkiem chili to prawdziwy smak Kentucky123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Dotyczy to przede wszystkim żeberek, które znakomicie wychodzą wędzone w niskiej temperaturze w zamkniętym grillu. Im dłużej, tym mięso będzie delikatniejsze i bardziej przesiąknięte aromatem dymu i bourbona.

Składniki:

2 kg żeberek wołowych lub wieprzowych

200 ml słodkiego bourbona

łyżka miodu

2 łyżki oliwy

1-2 gałązki świeżego rozmarynu

oliwa do smarowania podczas pieczenia

pieprz czarny świeżo mielony

chili świeżo mielone

sól morska

Przygotowanie:

Żebra należy pociąć na spore kawałki. Następnie ciągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml bourbonu, miód, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz i chili, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym zamkniętym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.

Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka można podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy i przypraw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas