Męskie grillowanie: Polędwica z rusztu
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
30 gramów świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
10 gramów skorki z cytryny
50 ml soku z cytryny
30 ml oliwy
20 gramów miodu
10 gramów chilli
50 gramów musztardy dijon
50 ml sosu sojowego
50 ml soku pomarańczowego
ok. 600 gramów polędwicy wieprzowej
Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać. Około 100 ml marynaty należy pozostawić do smarowania. Pozostałą marynatą natrzeć mięso i wstawić na dobę w chłodne miejsce.
Grillować najpierw na średnio rozgrzanym ruszcie przez 2 minuty z każdej strony. Później odstawić w miejsce, gdzie grill jest chłodniejszy i grilować 15 minut z każdej strony często smarując marynatą. Należy pamiętać, aby co minutę, dwie obracać mięso i smarować marynatą.