Męskie grillowanie: Wieprzowe jądra w syropie cukrowym

Na stołach środkowego-zachodu Stanów Zjednoczonych króluje wieprzowina w każdej postaci. Amerykanie przetwarzają właściwie każdy fragment zwierzęcia. Łączenie z jądrami.

cynaderki
cynaderki123RF/PICSEL
Jądra w syropie cukrowym i panierce
Jądra w syropie cukrowym i panierce123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

10-12 jąder prosiąt
100 gramów brązowego cukru
10 gramów pieprzu cayenne
500 ml wody
bułka tarta, mąka i jajko do panierki

Przygotowanie:

Jądra oczyszczamy z błonek, przekrawamy i gotujemy do miękkości. Następnie umieszczamy w syropie cukrowym przygotowanym z 500 ml wody i brązowego cukru. W zalewie powinny leżeć przynajmniej 2 godziny.

Później nacieramy pieprzem i obtaczamy w panierce. Jądra grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie układając na tacce do grillowania. Pieczemy aż panierka stanie się złota.

Podajemy z sosem pomidorowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas