Niezwykłe smaki Portugalii: Stek z rekina, ośmiornica i wino

„Odkryj smaki Portugalii” to akcja, w czasie której będą królować ryby i owoce morza. Jednak same dania bez dobrego portugalskiego wina są niczym. Dlatego powstała publikacja poświęcona portugalskim winnicom wydana przez „Magazyn Wino”.

kuchnia
kuchniaINTERIA.PL/materiały prasowe
Kuchnia portugalska w Polsce jest praktycznie nieznana, a szkoda, bo jest niezwykle aromatyczna
Kuchnia portugalska w Polsce jest praktycznie nieznana, a szkoda, bo jest niezwykle aromatycznaINTERIA.PL/materiały prasowe

W sklepach można znaleźć największy wybór oryginalnych portugalskich produktów, stanowiący odbicie bogactwa i różnorodności iberyjskich smaków. Znalazły się w nich ryby i owoce morza, sery i przekąski, słodycze, ciastka i desery. Wszystko te wiktuały można samodzielnie przygotować w domu i choć przez chwilę poczuć się jak na Algarve, słynnej portugalskiej rivierze.

Kuchnia portugalska to feria smaków owoców morza i ryb. Przyrządzone na wiele sposobów skorupiaki, mięczaki, czy ryby stanowią znak rozpoznawczy kuchni południowców. Takie dania, jak dorsz zapiekany ze śmietaną, dorada z solą, potrawka z ośmiornicy z ryżem, steki z rekina z kolendrą, czy małże na sposób portugalski są podstawą kuchni tego niewielkiego kraju.

Ryby oferowane w ramach akcji "Odkryj smaki Portugalii" wyróżniają się szczególnym smakiem dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod ich przygotowania. Bacalhau, czyli suszony dorsz, poddawany jest soleniu przez 6 do 12 miesięcy, następnie suszony, ponownie płukany przez wiele godzin i finalnie mrożony w temperaturze - 40ºC.

Ważnym dodatkiem do dań kuchni portugalskiej są sery kozie i owcze, takie jak Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu, czy Nova Acores Flamengo i Palhais de Portugal.

Dla podkreślenia smaku

Każde danie potrzebuje odpowiednich przypraw, aby dobrze smakowało. Oprócz nich smak dania podkreśla napój, który do niego pijemy. Do przepisów kuchni portugalskiej powstał specjalny przewodnik "Magazyn Wino - wydanie specjalne Portugalia", stworzony we współpracy z "Revista dos Vinhos" - portugalskim odpowiednikiem tego pisma.

Publikacja prezentuje najważniejsze portugalskie regiony winiarskie i zawiera również praktyczne porady dotyczące dobierania wina do posiłków, informacje na temat kuchni portugalskiej oraz polskiej w połączeniu z winem portugalskim, a także tworzenia domowej kolekcji win. Magazyn jest dostępny w sklepach sieci Biedronka w cenie 0,99zł lub za darmo przy zakupie butelki dowolnego wina.

Stek z rekina
Stek z rekinaINTERIA.PL/materiały prasowe

Stek z rekina

Składniki:

Pola do obtoczenia ryby
2 posiekane cebule
8 posiekanych ząbków czosnku
50 ml oliwy z oliwek Pingo Doce
1 pęczek świeżej kolendry
+ trochę posiekanej do posypania
100 ml białego wytrawnego wina
2 żółtka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
lub ziemniaczanej
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
gotowane ziemniaki lub cienkie kromki tostowego chleba do podania

Przygotowanie:

Rozmroź steki z rekina w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Po rozmrożeniu wysusz je dokładnie i oprósz mąką z obydwu stron, strzepując jej nadmiar. Cebule i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj steki z rekina i podsmaż lekko z obydwu stron. Dodaj związany pęczek kolendry, białe wino i 100 ml wody.

Przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij pęczek kolendry i steki.

Żółtka wymieszaj ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i odrobiną zimnej wody, wlej do garnka i mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ocet winny i powtórnie zamieszaj.Dodaj rybę, zagotuj i posyp posiekaną świeżą kolendrą. Podaj od razu z gotowanymi ziemniakami lub cienkimi kromkami chleba tostowego.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas