Niezwykłe smaki Portugalii: Stek z rekina, ośmiornica i wino
„Odkryj smaki Portugalii” to akcja, w czasie której będą królować ryby i owoce morza. Jednak same dania bez dobrego portugalskiego wina są niczym. Dlatego powstała publikacja poświęcona portugalskim winnicom wydana przez „Magazyn Wino”.
W sklepach można znaleźć największy wybór oryginalnych portugalskich produktów, stanowiący odbicie bogactwa i różnorodności iberyjskich smaków. Znalazły się w nich ryby i owoce morza, sery i przekąski, słodycze, ciastka i desery. Wszystko te wiktuały można samodzielnie przygotować w domu i choć przez chwilę poczuć się jak na Algarve, słynnej portugalskiej rivierze.
Kuchnia portugalska to feria smaków owoców morza i ryb. Przyrządzone na wiele sposobów skorupiaki, mięczaki, czy ryby stanowią znak rozpoznawczy kuchni południowców. Takie dania, jak dorsz zapiekany ze śmietaną, dorada z solą, potrawka z ośmiornicy z ryżem, steki z rekina z kolendrą, czy małże na sposób portugalski są podstawą kuchni tego niewielkiego kraju.
Ryby oferowane w ramach akcji "Odkryj smaki Portugalii" wyróżniają się szczególnym smakiem dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod ich przygotowania. Bacalhau, czyli suszony dorsz, poddawany jest soleniu przez 6 do 12 miesięcy, następnie suszony, ponownie płukany przez wiele godzin i finalnie mrożony w temperaturze - 40ºC.
Ważnym dodatkiem do dań kuchni portugalskiej są sery kozie i owcze, takie jak Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu, czy Nova Acores Flamengo i Palhais de Portugal.
Każde danie potrzebuje odpowiednich przypraw, aby dobrze smakowało. Oprócz nich smak dania podkreśla napój, który do niego pijemy. Do przepisów kuchni portugalskiej powstał specjalny przewodnik "Magazyn Wino - wydanie specjalne Portugalia", stworzony we współpracy z "Revista dos Vinhos" - portugalskim odpowiednikiem tego pisma.
Publikacja prezentuje najważniejsze portugalskie regiony winiarskie i zawiera również praktyczne porady dotyczące dobierania wina do posiłków, informacje na temat kuchni portugalskiej oraz polskiej w połączeniu z winem portugalskim, a także tworzenia domowej kolekcji win. Magazyn jest dostępny w sklepach sieci Biedronka w cenie 0,99zł lub za darmo przy zakupie butelki dowolnego wina.
Składniki:
Pola do obtoczenia ryby
2 posiekane cebule
8 posiekanych ząbków czosnku
50 ml oliwy z oliwek Pingo Doce
1 pęczek świeżej kolendry
+ trochę posiekanej do posypania
100 ml białego wytrawnego wina
2 żółtka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
lub ziemniaczanej
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz
gotowane ziemniaki lub cienkie kromki tostowego chleba do podania
Przygotowanie:
Rozmroź steki z rekina w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Po rozmrożeniu wysusz je dokładnie i oprósz mąką z obydwu stron, strzepując jej nadmiar. Cebule i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj steki z rekina i podsmaż lekko z obydwu stron. Dodaj związany pęczek kolendry, białe wino i 100 ml wody.
Przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij pęczek kolendry i steki.
Żółtka wymieszaj ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i odrobiną zimnej wody, wlej do garnka i mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ocet winny i powtórnie zamieszaj.Dodaj rybę, zagotuj i posyp posiekaną świeżą kolendrą. Podaj od razu z gotowanymi ziemniakami lub cienkimi kromkami chleba tostowego.