Pasta umeboshi - japoński superfood
Pasta umeboshi, przygotowywana z owoców ume, to popularny dodatek do dań kuchni japońskiej. Ze względu na właściwości zdrowotne owoców moreli japońskiej szybko może stać się kolejnym "superfood".
Owoc moreli japońskiej wykorzystuje się w medycynie tradycyjnej. Stosowany, jako środek przeciwko pasożytom i wrzodom, dla poprawy funkcjonowania systemu trawiennego oraz jako środek na serce. W Korei sok moreli japońskiej jest sprzedawany, jako środek wzmacniający o dużych walorach zdrowotnych.
Nie dziwi, zatem fakt, że miłośnicy kulinarnych trendów i zdrowego stylu życia zwrócili uwagę na pastę umeboshi, przygotowywaną z suszonych owoców moreli japońskiej. Owoce ume są suszone i marynowane w soli oraz "kolorowane" na czerwono przyprawą w postaci liści shiso (pachnotka zwyczajna) - odmiany czerwonej używa się m.in. do sashimi i sushi. Umeboshi mają smak intensywnie słono-kwaśny. Z tego powodu spożywa się je w małych ilościach, często, jako pikle do ryżu.
Stosowana jako przyprawa, pasta umeboshi ma gęstą konsystencję, podobną do dżemu. Chociaż jest zrobiony z owoców ume, pasta nie jest słodka - częściej jest opisywana, jako pikantna lub słona. Zatem z powodzeniem można ją stosować do sosów, zup lub wytrawnych potraw z wykorzystaniem warzyw lub tofu.
Oprócz tego, że umeboshi jest składnikiem uniwersalnym, uważa się, że oferuje ona wiele korzyści zdrowotnych - jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia, ma również silne właściwości przeciwutleniające. Badania wskazują, że jej regularne spożywanie może zapobiegać dolegliwościom żołądkowo-jelitowym, nowotworom, wpływa również zbawiennie na serce.