Pizza na śniadanie? Po imprezie nie ma nic lepszego!

Pizza raczej nie kojarzy się z daniem serwowanym na śniadanie. Jednak, jak przekonuje Rocco DiSpirito, szef kuchni i autor "diety ujemnych kalorii", tę przygotowaną z odpowiednich składników, z dodatkiem grzybów i brokułów, bezkarnie jadać można już od rana.

Dla wielu mężczyzn pizza na śniadanie po większej imprezie jest najważniejszym posiłkiem dnia
Dla wielu mężczyzn pizza na śniadanie po większej imprezie jest najważniejszym posiłkiem dnia123RF/PICSEL

"Często opowiadam o tym, co lubię jeść. Pizza to mój numer jeden - zawsze i w każdej postaci. Teraz, dzięki temu przepisowi, mogę bezkarnie jeść ją na śniadanie. Jest pełna produktów zawierających ujemne kalorie" - przekonuje w swojej książce "Dieta ujemnych kalorii. Minus 5 kg w 10 dni, a jesz ile chcesz" jej autor i szef kuchni, Rocco DiSpirito.

Do przygotowanie pizzy śniadaniowej z grzybami i brokułami według przepisu DiSpirito potrzebne będą następujące składniki: 200 g mrożonego ciasta do pizzy, oliwa do smażenia, 2 kiełbaski z piersi kurczaka, 4 miarki brokułu, 2 łyżeczki posiekanego czosnku, 2 miarki różnych grzybów, 1/2 pół miarki porwanych na kawałki świeżych listków bazylii, 2 miarki pokrojonych świeżych pomidorów, papryka czerwona w płatkach oraz sól.

Przygotowanie śniadaniowej pizzy zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 st. C. Rozwałkowane na 6 mm gotowe ciasto do pizzy przekładamy na blachę do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 3-5 minut. Kiedy ciasto już stwardnieje, wyjmujemy blachę i odstawiamy ją na bok, nie wyłączając piekarnika.

Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy. Na średnim ogniu smażymy drobiowe, pokrojone w kawałki kiełbaski. Kiedy lekko zbrązowieją, przekładamy je do miski. Na patelnię wrzucamy cząstki brokułu - smażymy je aż warzywo zmięknie, czyli około 2 minut i też umieszczamy je w naczyniu.

Do podsmażonego na złoty kolor czosnku dodajemy pokrojone w plasterki grzyby i smażymy aż zmiękną. Całość również przekładamy do miski. Na patelnię wrzucamy bazylię i połowę pokrojonych pomidorów i smażymy, aż masa zgęstnieje. Na patelnię przekładamy wszystkie składniki z miski i lekko je podgrzewamy.

Doprawionym papryką w płatkach i solą sosem smarujemy placek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż brzegi ciasta zaczną brązowieć. Upieczoną pizzę dekorujemy pozostałymi pomidorami. Smacznego!

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas