Przejrzałe owoce. Co z nich zrobisz?

Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Ze skórek cytrusów można zrobić np. cukier owocowy.

Każde przejrzałe owoce można wykorzystać w kuchni, zamiast wyrzucać
Każde przejrzałe owoce można wykorzystać w kuchni, zamiast wyrzucać123RF/PICSEL

Według danych Federacji Polskich Banków Żywności, co roku na śmietnik trafia od 30 do nawet 50 proc. kupowanego przez nas jedzenia. Marnowanie żywności to istna plaga naszych czasów, co w dobie kryzysu jest tym bardziej zatrważające. Aby zapobiec wyrzucaniu jedzenia, warto zapoznać się ze sprawdzonymi sposobami na to, jak wykorzystać pozostałości przyrządzanych na co dzień posiłków.

Dzięki temu produkty, które mogą się nam jeszcze przydać, nie będą lądowały w koszu, a my przygotujemy dzięki nim smaczne przekąski i dodatki do potraw. Zaoszczędzimy wówczas pieniądze i ograniczymy ilość generowanych odpadów.

Komu nigdy nie zdarzyło się umieścić w koszu przejrzałego owocu, niech pierwszy rzuci... bananem. Gdy owoce stają się nazbyt miękkie, często lądują w śmietniku - stanowią 47 proc. marnowanej żywności. To duży błąd - możemy wykorzystać je do przyrządzenia wielu rarytasów. Jak radzi Majcher, autorka książek poświęconych tematyce Zero Waste, z dojrzałych owoców ugotujemy aromatyczny i rozgrzewający kompot, a ze skórek cytrusów, które na ogół natychmiast wyrzucamy, możemy zrobić pięknie pachnący cukier owocowy.

"Wyparzone i drobno starte skórki mieszamy z białym lub brązowym cukrem i przesypujemy do słoika" - tłumaczy autorka bestsellerowej książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku". A zamiast kupować dżem lub marmoladę, poleca ona samodzielnie wykonać alternatywny słodki przysmak.

"Miękkie jabłka, śliwki, gruszki wrzucamy do zimnej wody, gotujemy przez 10 minut, a potem miksujemy i przekładamy do słoików. Taki mus przyda się do ciast lub naleśników" - wyjaśnia.

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas