Uzbecka kuchnia - "śmiercionośna" uczta

Kuchnia uzbecka jest obfita, bogata i pyszna. Co do jej walorów smakowych eksperci nie mają wątpliwości, ale wskazują na pewne zastrzeżenia co do walorów zdrowotnych. Z raportu "The Lancet" wynika, że kuchnia uzbecka jest najbardziej "śmiercionośną", co oburzyło wielu Uzbeków.

Według niektórych badaczy uzbecka kuchnia nie należy do najzdrowszych
Według niektórych badaczy uzbecka kuchnia nie należy do najzdrowszych123RF/PICSEL

Na początku tego roku "The Lancet" opublikował globalne badanie dotyczące zgonów wynikających z niewłaściwej diety. Jak wskazuje BBC, badanie wykazało, że w 2017 r. jeden na pięć zgonów był spowodowany złym odżywianiem - przede wszystkim przez spożywanie zbyt dużej ilości soli, zbyt małej liczby produktów pełnoziarnistych oraz zbyt małej liczby owoców i warzyw - a krajem o najwyższym wskaźniku zgonów związanych z dietą był Uzbekistan.

Myśl, że ich kuchnia może być najbardziej śmiercionośną kuchnią na świecie zdenerwowała wielu Uzbeków, którzy są dumni ze swojego jedzenia i tradycji kulinarnych. Lola Abdurakhimova, uzbecka gastroenterolog, twierdzi na łamach BBC, że problemem nie jest samo jedzenie, ale zmieniające się nawyki i styl życia Uzbeków. Wyjaśnia, że dla społeczeństwa rolnego, ciężko pracującego przez cały dzień, taki model żywienia, jeśli jest zachowany umiar, jest właściwy.

Jej zdaniem problemy zdrowotne powstają z powodu trzech współczesnych zmian stylu życia: przejadania się, coraz bardziej siedzącego trybu życia i braku różnorodności w diecie. Wraz z urbanizacją mieszkańcy Uzbekistanu stali się mniej aktywni, dlatego spalają mniej kalorii, ale nie zmieniają diety.

Dieta uzbecka obfituje w mięso, ryż, produkty mączne, warzywa i tłuszcz, smak potraw wzbogacają takie przyprawy jak kminek, pieprz, kolendra, cynamon i liście laurowe. Dzięki tym składnikom uzbeccy kucharze nadal przygotowują imponujący zestaw potraw, od pysznych pierogów i zup po kluski.

"Kuchnia uzbecka jest zróżnicowana i regionalna. Jest tyle do opowiedzenia i tyle wspaniałego jedzenia do podzielenia się" - podkreślił na łamach BBC Ravshan Khodjiev, vloger specjalizujący się w uzbeckim jedzeniu.

Dzięki utalentowanym szefom kuchni, wyjątkowym i smacznym potrawom oraz rządowi, który chce promować kraj za granicą, wydaje się, że uzbeckie jedzenie będzie miało wpływ na światową scenę kulinarną. A jeśli przy tym dostosuje swoje tradycyjne przepisy do zmieniającego się stylu życia mieszkańców i wymogów dotyczących zdrowej diety, szybko może zrzucić etykietę najbardziej "śmiercionośnej" kuchni świata, stając się niezwykle ciekawą inspiracją i barwną mozaiką smaków.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas