Wegańskie burrito
Kto oprze się grubej, wypełnionej samymi pysznościami tortilli? Ja z pewnością nie! Myślę, że również koledzy z biura będą patrzeć z zazdrością na wegańskie burrito w twoim lunchboxie - przekonuje Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny lunchbox dla każdego" i bloga erVegan.com

Na rozgrzanym tłuszczu w rondelku smaż przez kilka minut posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz czerwoną fasolę. Awokado i tofu pokrój w kostkę.
Ryż dopraw kuminem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem.
Tortillę rozłóż na folii aluminiowej i nałóż na nią ryż, a na nim umieść podsmażone warzywa, kukurydzę, awokado i tofu. Wszystko to posyp posiekaną kolendrą i zwiń w grubą rolkę, wcześniej zakładając boki placka do środka, tak aby powstała szczelna, podłużna sakiewka.
Zapakuj całość w folię aluminiową i przełóż do lunchboxu.
Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.
