Jedz jajka! Uratują ci życie

Nie jest prawdą, że potrawy z jaj zwiększają ryzyko choroby serca. Ostatnie badania wskazują, że umiarkowane ich spożycie, wręcz obniża ciśnienie krwi równie skutecznie, co małe dawki leków.

Sceptycy prozdrowotnego wpływu jajek na ludzki organizm twierdzą, że z każdym zjedzonym kurzym jajem robimy krok w kierunku choroby serca zwłaszcza, jeśli towarzyszy mu majonez. 100 gramów jajek - czyli średnio 2 sztuki - mają około 147 kcal, a jedno jajko około 212 miligramów cholesterolu. Jego nadmiar jest oczywiście szkodliwy i może powodować choroby takie jak: miażdżyca, choroba wieńcowa i zawał serca, ale chińscy naukowcy uspakajają. Negatywny wpływ jaj na ludzkie serce to mit.

Ostatnie badania przeprowadzone przez uczonych z Jilin University dowodzą, że białko jaj może być wręcz lekiem na problemy z układem krwionośnym. Właściwości pozwalające na obniżenie ciśnienia krwi ma peptyd z jaja kurzego, RVPSL.

Reklama

- Mamy dowody na to, że substancja zawarta w białku jaj - peptydy, które są budulcem białka obecnego w ludzkim organizmie - obniżają ciśnienie krwi równie skutecznie co Kaptopryl, lek na nadciśnienie tętnicze i przewlekłą niewydolność serca - powiedział Zhipeng Yu, główny autor badań.

- Peptyd białka jaja kurzego może się przydać w profilaktyce lub leczeniu nadciśnienia. Nasze wyniki potwierdzają wcześniejsze doniesienia w tej dziedzinie - dodał Yu.

W pierwszym etapie studium Chińczycy podawali RVPSL szczurom z nadciśnieniem, teraz planują eksperymenty na ludziach. Badania potwierdzają, że peptyd nie zawiera żadnych toksyn, a podobnie jak znany powszechnie lek Kaptopryl, hamuje działanie konwertazy angiotensyny (ACE), przez co powstrzymuje silne rozszerzanie się naczyń krwionośnych i skurcze. W efekcie powstrzymuje, więc gwałtowne wahania ciśnienia tętniczego.

Zdaniem chińskich naukowców, przyjmując 50 mg RVPSL, można uzyskać taki sam efekt, jak po zażyciu 10 mg Kaptoprylu. W dodatku nie traci on swoich właściwości po obróbce termicznej jaj, a wiec i jajko na twardo i na miękko w codziennym menu służy naszemu zdrowiu.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: jaja | zdrowie | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy