Picie alkoholu może powodować czerniaka

Spożywanie dużych ilości alkoholu może indukować w organizmie szlak reakcji, które zwiększają podatność na pojawienie się czerniaka.

Alkohol zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka o 20 proc.
Alkohol zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka o 20 proc.123RF/PICSEL

Czerniak to złośliwy nowotwór skóry, błon śluzowych albo błony naczyniowej gałki ocznej, wywodzący się z melanocytów - komórek barwnikowych wytwarzających melaninę. Z powodu szybkiego wzrostu, wczesnych i licznych przerzutów oraz niewielkiej podatności na leczenie, charakteryzuje się on dużą złośliwością. Czerniak stanowi 5-7 proc. nowotworów skóry. Teraz okazuje się, że nadmierne spożywanie alkoholu może zwiększać podatność na tę poważną chorobę.

Tuż po spożyciu, etanol jest przekształcany w aldehyd octowy, który może zwiększać podatność skóry na szkodliwe działanie ultrafioletu. Międzynarodowy zespół naukowców przejrzał 6251 przypadków czerniaka pod kątem umiarkowanego i silnego spożycia alkoholu. Okazało się, że 12,5 g alkoholu dziennie - więcej niż jeden drink - zwiększa ryzyko czerniaka aż o 20 proc. Ryzyko rośnie wprost proporcjonalnie do ilości spożytego alkoholu.

- W obecności promieniowania UV alkohol zmienia zdolność do wyzwalania reakcji immunologicznej. Może to prowadzić do znacznie większych uszkodzeń komórkowych, a w konsekwencji do tworzenia nowotworów skóry. Nasze badania miały na celu ocenić zakres podwyższenia ryzyka czerniaka przez spożycie alkoholu. Miejmy nadzieję, że bogatsi w tę wiedzę, ludzie będą lepiej chronić się przed słońcem - powiedziała Eva Negri z Uniwersytetu w Mediolanie.

Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie alkoholu zwiększa stopień oparzeń słonecznych - jeden z najważniejszych czynników ryzyka czerniaka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas