Stworzono pomidory, które zapobiegną zawałom serca

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego wyhodowali genetycznie zmodyfikowane pomidory, których spożywanie może przeciwdziałać zawałom serca.

Pomidory powinny być ważnym składnikiem zdrowej diety
Pomidory powinny być ważnym składnikiem zdrowej diety123RF/PICSEL

Antyzawałowe działanie pomidorów jest możliwe dzięki obecności peptydu 6F, który naśladuje wpływ frakcji "dobrego cholesterolu" HDL.

Badania prześledził zespół dr Alana M. Fogelmana z UCLA David Geffen School of Medicine. Naukowcy przeprowadzili szereg eksperymentów na myszach, które nie mogły usuwać tzw. "złego cholesterolu" LDL z krwi, przez co na wysokotłuszczowej diecie szybko rozwijał się u nich stan zapalny i miażdżyca tętnic.

Gdy pomidory stanowiły 2,2 proc. pożywienia, u zwierząt karmionych tym pokarmem stwierdzono m.in. większą aktywność paraoksonazy (enzym detoksykacyjny ograniczający utlenianie lipoprotein), wyższy poziom frakcji cholesterolu HDL oraz spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który przyspiesza tworzenie blaszek miażdżycowych.

- Znaleźliśmy nowy, łatwiejszy sposób wytwarzania peptydu 6F, który działa jak główna białkowa składowa dobrego cholesterolu - apolipoproteina A1. Nasz peptyd jest jednak o wiele skuteczniejszy i może trafić do organizmu w wyniku spożycia rośliny - powiedział dr Alan M. Fogelman.

Odkrycie naukowców dopiero raczkuje, ale można spodziewać się, że już niebawem masowo pojawią się różne wariacje diet pomidorowych.