Stworzono pomidory, które zapobiegną zawałom serca
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego wyhodowali genetycznie zmodyfikowane pomidory, których spożywanie może przeciwdziałać zawałom serca.
Antyzawałowe działanie pomidorów jest możliwe dzięki obecności peptydu 6F, który naśladuje wpływ frakcji "dobrego cholesterolu" HDL.
Badania prześledził zespół dr Alana M. Fogelmana z UCLA David Geffen School of Medicine. Naukowcy przeprowadzili szereg eksperymentów na myszach, które nie mogły usuwać tzw. "złego cholesterolu" LDL z krwi, przez co na wysokotłuszczowej diecie szybko rozwijał się u nich stan zapalny i miażdżyca tętnic.
Gdy pomidory stanowiły 2,2 proc. pożywienia, u zwierząt karmionych tym pokarmem stwierdzono m.in. większą aktywność paraoksonazy (enzym detoksykacyjny ograniczający utlenianie lipoprotein), wyższy poziom frakcji cholesterolu HDL oraz spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który przyspiesza tworzenie blaszek miażdżycowych.
- Znaleźliśmy nowy, łatwiejszy sposób wytwarzania peptydu 6F, który działa jak główna białkowa składowa dobrego cholesterolu - apolipoproteina A1. Nasz peptyd jest jednak o wiele skuteczniejszy i może trafić do organizmu w wyniku spożycia rośliny - powiedział dr Alan M. Fogelman.
Odkrycie naukowców dopiero raczkuje, ale można spodziewać się, że już niebawem masowo pojawią się różne wariacje diet pomidorowych.