Tłuszcze nasycone zwiększają agresywność raka prostaty
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe nasycone może być bardzo niebezpieczna, zwłaszcza dla osób cierpiących na raka prostaty. Naukowcy z Uniwersytetu Karoliny Północnej przeprowadzili badania, które wskazują na tę niebezpieczną zależność.
Badacze wzięli pod uwagę ankietę dotyczącą ponad 1800 osób, u których zdiagnozowano raka prostaty w latach 2004-2009. Znajdują się w niej informacje opisujące stosowaną dietę oraz czynniki związane z chorobą. Przeanalizowano więc związek pomiędzy spożywaniem kwasów tłuszczowych nasyconych a agresywnością nowotworu w momencie jego rozpoznania, sprawdzono wyniki testów PSA (antygen gruczołu krokowego), stopień zaawansowania klinicznego nowotworu oraz wskaźnik Gleasona.
Zaobserwowano że większe spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych zwiększa agresywność raka prostaty, ale także powoduje wzrost cholesterolu we krwi. U pacjentów którzy zażywali statyny, leki obniżające poziom cholesterolu, zależność ta była mniejsza. Odkryto również, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które można znaleźć w rybach i orzechach, naturalnie zmniejszają agresywność nowotworu.