Kukurydza GMO okazuje się zdrowa

Żywność GMO jest już z nami trochę czasu, co pozwoliło naukowcom na zebranie sporej ilości informacji na temat ich szkodliwości i wpływu na środowisko. Ostatnio badacze z Włoch skompilowali dane z 6 tysięcy (!) innych badań wykonywanych przez ostatnie 21 lat i wynik był dość zaskakujący - kukurydza GMO okazała się bowiem nie tylko zdrowsza, lecz także daje lepsze plony.

Żywność GMO jest już z nami trochę czasu, co pozwoliło naukowcom na zebranie sporej ilości informacji na temat ich szkodliwości i wpływu na środowisko. Ostatnio badacze z Włoch skompilowali dane z 6 tysięcy (!) innych badań wykonywanych przez ostatnie 21 lat i wynik był dość zaskakujący - kukurydza GMO okazała się bowiem nie tylko zdrowsza, lecz także daje lepsze plony.

Żywność GMO jest już z nami trochę czasu, co pozwoliło naukowcom na zebranie sporej ilości informacji na temat jej szkodliwości i wydajności produkcji. Ostatnio badacze z Włoch skompilowali dane z 6 tysięcy (!) innych badań wykonywanych przez ostatnie 21 lat i wynik był dość zaskakujący - kukurydza GMO okazała się bowiem nie tylko zdrowsza, lecz także daje lepsze plony niż roślina niezmodyfikowana.

Dane z lat 1996-2017 z Ameryki Północnej, Południowej, Azji, Australii i Europy wskazują, że kukurydza zmodyfikowana genetycznie pozwoliła zwiększyć zbiory o 5,6-24,5%, a jednocześnie zawiera ona dużo mniej (od niemodyfikowanej kukurydzy) szkodliwych dla ludzkiego zdrowia związków takich jak mikotoksyny (o 29%) - fumonizyny (o 31%) czy trichoteceny (o 37%).

Reklama

Jednocześnie zmodyfikowane odmiany kukurydzy są zdrowsze, bo nie ma konieczności używać przy ich uprawie dużych ilości środków ochrony roślin, które same w sobie są często nieobojętne dla naszego zdrowia. Dzięki temu, że rośliny te mają genetyczną odporność na niektóre szkodniki i chwasty, można było zredukować użycie herbicydów o 10,1%, a insektycydów o 45,2%.

Wyniki te są istotne, bo żadna z używanych powszechnie zmodyfikowanych odmian kukurydzy nie została stworzona z myślą o zwiększeniu plonów - w tym pomaga jej wyłącznie lepsza odporność. Tak samo jak pomaga ona w walce z toksynami, które produkują grzyby infekujące drobne uszkodzenia w roślinach dokonane przez insekty.

Jednocześnie ich wyniki są istotne także z powodu wysokiej jakości metaanalizy - dokładnie przejrzano poszczególne badania biorąc pod uwagę tylko te spełniające odpowiednie standardy. W ten sposób z początkowej liczby 6006 zrobiło się 76 badań, których wyniki był najwięcej warte.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy