Chińscy astronauci sami wyhodowali warzywa na stacji kosmicznej Tiangong
Chińscy astronauci pochwalili się kolejnym sukcesem. Tym razem udało im się wyhodować warzywa na stacji kosmicznej Tiangong. Sałata, pomidorki koktajlowe i inne gatunki już kiełkują w kosmosie, a to dopiero początek. Chiny chcą opracować skuteczne sposoby na wzrost roślin w przestrzeni kosmicznej z myślą o eksploracji głębokiego kosmosu.
Chińscy astronauci misji Shenzhou 16 mieli za zadanie wyhodowanie na pokładzie chińskiej stacji kosmicznej Tiangong określonych roślin. Wszystko w ramach przygotowań do przyszłych misji mających na celu eksplorację kosmosu. Zespół Shenzhou 16 przebywał w kosmosie od końca maja do końca października, a ich miejsce zajął najmłodszy w historii zespół, który został wystrzelony w ramach misji Shenzhou 17.
Trzech astronautów pod dowództwem Jing Haipeng spędziło czas na uprawie warzyw. Już w czerwcu udało im się zebrać pierwsze partie sałaty, a w sierpniu rozpoczęli hodowlę pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.