Błonnik chroni przed rakiem
Spożywanie 10 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 10 proc. - twierdzą brytyjscy naukowcy. Im więcej więc będziemy jeść pełnoziarnistego pieczywa lub brązowego ryżu, tym lepiej dla nas.
Dla zdrowia jedz więcej
- Im więcej jesz błonnika tym lepiej. Nawet niewielkie ilości mają wpływ - mówi odpowiedzialna za badania Dagfinn Aune. Spożywanie 3 potraw (zawierających w sumie 90 gram tej substancji) zmniejsza ryzyko nowotworu o 20 proc. Ponadto błonnik zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Zabójcze procenty
- Dostępność produktów pełnoziarnistych musi być zwiększona, najlepiej dzięki specjalnym oznaczeniom, które pomogą konsumentom w ich wyborze - uważa Tjonneland.
Według organizacji Cancer Research UK szansa, że zachorujemy w trakcie swojego życia na raka jelita grubego wynosi 6,9 proc. dla mężczyzn i 5.4 proc. dla kobiet.