Ile kalorii mają dania na kolacji wigilijnej? Dzienna dawka w godzinę
Oprac.: Tomasz Wróblewski
Ryba po grecku, kluski z makiem, pierogi, barszczyk z uszkami... według tradycji każdego z dań na wigilijnym stole trzeba spróbować. W przeciwnym razie w przyszłym roku w domu może być biednie. Ale skosztowanie kilkunastu kalorycznych potraw to wcale nie taka łatwa sprawa. Okazuje się bowiem, że w czasie kolacji wigilijnej zjadamy nawet dzienną dawkę kalorii dla dorosłego człowieka.
Spis treści:
Co to jest kaloria i dlaczego to sprawdzamy?
Kaloria, a właściwie kilokaloria to - według definicji - ilość ciepła potrzebna do podniesienia temperatury jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza. Kilokaloria jest jednostką miary, która mierzy ilość energii w żywności i napojach, które spożywamy. Kalorie dostarczają organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania.
Po co liczyć kalorie? Właściwie nie ma takiej potrzeby. Natomiast jest to przydatne, gdy chcesz schudnąć albo przytyć. Musisz wówczas wiedzieć, ile kcal zjadasz, by wprowadzić deficyt kaloryczny albo dodać do swojej dziennej podaży więcej kalorii.
12 potraw wigilijnych i sporo kalorii
W czasie trwającej zwykle około godziny kolacji wigilijnej, dorosły człowiek dostarcza do organizmu nawet 2 000 kcal! To równowartość dziennego zapotrzebowania niektórych osób. Nie ma co się jednak dziwić - większość potraw wigilijnych nie ma nic wspólnego z fit przepisami. Karpia smaży się na głębokim tłuszczu, którego łyżka zawiera około 100 kcal. Do tego biały, świeżutki chlebek, a w niektórych regionach Polski ziemniaki z olejem lnianym. To tylko jedno danie, które zapewnia organizmowi konkretną podaż kalorii. Do tego jeszcze przynajmniej 2,3 pierożki - te z kapustą i grzybami mają około 170 kcal w 100 gramach. I choć dania wigilijne są tradycyjnie postne - po zsumowaniu porcji rybki po grecku, szklaneczki barszczu, kilku pierogów wychodzi całkiem konkretna kaloryczność.
Ile kalorii ma barszcz? To zależy czy z uszkami, czy czysty
Na większości stołów wigilijnych pojawia się jakaś zupa. W niektórych częściach Polski jest to barszcz czerwony, w innych zupa grzybowa. Jeśli zastanawiasz się, którą ugotować, aby było jak najmniej kalorycznie - postaw na barszcz. W 200 ml mieści się około 30 kcal. Dodając uszka, oczywiście kaloryczność tej potrawy wzrasta. 4 małe uszka z wody mają nieco ponad 70 kcal, więc mała miska barszczu z uszkami ma około 100 kcal.
Zupa grzybowa może mieć nawet 70-80 kcal w 200 ml. Wszystko zależy od tego, co się do niej doda - ziemniaki, makaron i śmietana użyta do zabielania znacznie zwiększają jej kaloryczność.
Dania świąteczne, które mają najwięcej kalorii
Czy wiedząc, które dania mają najwięcej kalorii, zrezygnujesz z ich przyrządzania? Pewnie nie. Warto jednak wiedzieć, czego spróbować symbolicznie, a czym można objadać się do woli.
Do dań o największej kaloryczności należą:
- pierogi z kapustą i grzybami - to sztandarowe danie wigilijne, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy; 3 pierogi z kapustą i grzybami to około 230 kcal,
- smażony karp - ryby są bardzo zdrowe, ale niestety te smażone na głębokim oleju zawierają bardzo dużo tłuszczu; choć sam karp należy do ryb niskokalorycznych, to 100 g smażonego karpia (czyli nieduży kawałeczek) dostarcza około 220-250 kcal,
- kutia - to tradycyjne danie z kaszą pęczak, makiem, miodem i bakaliami jest prawdziwą bombą kaloryczną; 3 łyżki kutii mogą mieć od 200 do nawet 400 kcal,
- śledzie pod pierzynką (z majonezu) - sałatka, która pojawia się w wielu domach to bardzo kaloryczne danie głównie ze względu na majonez; 100 g tej potrawy może mieć nawet 370 kcal.
Które dania wigilijne mają najmniej kalorii?
Jeśli z jakiegoś powodu chcesz ograniczyć ilość kalorii zjedzonych w czasie kolacji wigilijnej, sięgnij przede wszystkim po te dania:
- ryba po grecku, np. dorsz z dodatkiem warzyw to potrawa, która ma od 80 do 150 kcal w 100 g; kaloryczność zależy od sposobu jej przygotowania, przede wszystkim panierki i ilości użytego oleju,
- ryby w galarecie - 100 g pstrąga albo karpia w galarecie to tylko nieco ponad 100 kcal,
- kapusta z grzybami - to danie o prostym składzie (kapusta, grzyby, cebula, przyprawy), które ma około 80 kcal w 100 g; bardziej kaloryczne będzie, jeśli doda się do niego więcej tłuszczu.
W czasie kolacji wigilijnej podobno można spożyć tyle kalorii, ile zwykle zjada się w ciągu całego dnia. I choć można "odchudzić" niektóre potrawy, a do barszczu do dodać uszek, trzeba zadać sobie pytanie - czy nie lepiej spróbować symbolicznie każdego z dań i cieszyć się świąteczną atmosferą, zamiast martwić o nadmiar kalorii?
Polecamy na Antyweb: Polacy robią biznes na afrykańskich krowach. Jaki?