Jaka dieta jest najlepsza dla mięśni?
Ryby zamiast wołowiny, pomarańcze zamiast bananów - zaczynając trening należy wybrać produkty, które są sycące, ale też dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Dobór odpowiedniej diety ma ogromne znaczenie nie tylko dla przyrostu masy mięśniowej, ale również kondycji fizycznej i zdrowotnej całego organizmu.
Białko jest potrzebne do naprawy uszkodzonych komórek mięśniowych oraz do rozrostu tkanek. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednie jego ilości, należy jeść ryby, drób, chude mięso, odtłuszczone mleko, białko z jajek, orzechy, soję, produkty wytwarzane z serwatki i niektóre warzywa. Ćwicząc, należy unikać: wołowiny, wieprzowiny, żółtek jaj oraz skóry z drobiu. Zawierają one aminokwasy, ale niestety również zbyt duże ilości tłuszczu.
Węglowodany, czyli cukry dają organizmowi przede wszystkim energię. Najbardziej wartościowe dla osób ćwiczących są wolno spalane, które występują w warzywach, ziarnach zbóż, nasionach, orzechach oraz roślinach strączkowych. Produkty mleczne, sery żółte i jogurty oraz oleje roślinne i rybne to źródła tłuszczy niezbędnych do transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Odpowiedzialne są za dostarczenie energii potrzebnej do przemiany materii oraz zwiększenie wytrzymałości podczas długiej aktywności fizycznej.
Oprócz stałego kontrolowania zawartości tych trzech podstawowych grup składników odżywczych w naszych posiłkach, chodząc na siłownię musimy też pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości witamin, soli mineralnych oraz dużej ilości wody mineralnej. Te z kolei kontrolują energetyczne reakcje trawienne, przemiany metaboliczne oraz utrzymywanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej.
Witaminy grupy B znajdziesz w: mięsie ryb, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, drożdżach, ziarnach zbóż, orzechach, fasoli, grochu, jajach, mleku, serze żółtym, zielonych liściastych warzywach, ziarnach soi, maśle orzechowym, pomidorach, orzeszkach ziemnych i kukurydzy.
Witaminę C znajdziesz w: pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach, jabłkach, truskawkach, melonach, ziemniakach, kapuście, brokułach, kalafiorze i brukselce.
Witaminę A znajdziesz w: mięsie ryb, wątrobie, jajach, mleku, serze żółtym, pomidorach, wzbogaconych przetworach zbożowych, ziarnach zbóż i marchwi.
Witaminę D znajdziesz w: produktach mlecznych i jajach.
Witaminę E znajdziesz w: olejach roślinnych, olejach rybnych, wzbogaconych produktach zbożowych, ziarnach zbóż i jajach.
Witaminę K znajdziesz w: wieprzowinie, wątrobie, żółtkach jaj, zielonych warzywach, sałacie i kalafiorze.
Wapń znajdziesz w: mleku, serach, jogurtach, brokułach, kapuście i innych zielonych warzywach.
Żelazo znajdziesz w: mięsie, wątrobie, fasoli, jajach, warzywach i suszonych owocach.
Fosfor znajdziesz w: czerwonym mięsie, rybach, kurczakach, jajach, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Kwas pantotenowy znajdziesz w: rybach, mięsie czerwonym, ziemniakach, jajach, brokułach, kalafiorze, grochu, ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, ziarnach zbóż i kapuście.
Kwas foliowy znajdziesz w: szparagach, szpinaku, rzepie, brokułach, kukurydzy, sałacie, kapuście i orzechach.
Potas znajdziesz w: warzywach, ziarnach zbóż i owocach.
Magnez znajdziesz w: warzywach, kiełkach pszenicy, figach, kukurydzy, jabłkach, orzechach i ziarnach soi.
Odpowiedni dobór składników odżywczych pozwoli nam na zwiększenie efektów treningu mięśni. Warto więc skonsultować się z trenerem czy gastrologiem, by w odpowiedni sposób zbilansować dietę. Informacje, że na przykład pomarańcze i jabłka są bardziej sycące od bananów, lepiej zjeść pieczywo pełnoziarniste niż białe czy popcorn zamiast orzeszków, są dla każdej osoby rozpoczynającej ćwiczenia na siłowni bardzo cenne.