Jarmuż - niedoceniane źródło witamin
Jarmuż wciąż pozostaje stosunkowo mało popularnym warzywem. Szkoda, bo poza dużą ilością składników odżywczych, jest doskonałym dodatkiem do potraw.
Ta roślina z rodziny kapustowatych, w Polsce nazywana kapustą bezgłową może nam towarzyszyć już od samego rana. Tomek Woźniak, autor kulinarnego bloga, proponuje, aby zacząć od pożywnego koktajlu.
"Przygotowanie śniadania zwykle zajmuje 10-15 minut. Dlatego zwykle omijamy ten posiłek w ciągu dnia. Można jednak szybko przygotować koktajl pełen witamin.
Do miksera wrzucamy jarmuż, szpinak, seler naciowy, jabłko, dolewamy trochę wody i całość miksujemy. Jabłko możemy zastąpić np. gruszką, a do całego koktajlu możemy dodać awokado" - tłumaczy pasjonat kuchni.
Taki koktajl to zastrzyk energii od samego rana. Sam jarmuż jest bardzo pożywnym warzywem. Zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
Jest także bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (beta karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
"Pod względem kulinarnym jarmuż jest bardzo podobny do szpinaku, można go podsmażyć, zblanszować. Można go zaserwować jako dodatek do ryb, mięs. Lub upiec z ciastem filo. Jest również świetnym dodatkiem do omletu. Pamiętajmy, aby nie pozbawiać go łodygi, bo to w niej skrywa się najwięcej smaku" - dodaje Tomek Woźniak.