Powstało pierwsze na świecie piwo w proszku. Wystarczy dodać wodę i zamieszać

Świetne wieści dla wszystkich piwoszy na wypadek apokalipsy - klasztorny browar niedaleko Monachium twierdzi, że stworzył pierwsze piwo w proszku, do którego wystarczy dodać wodę i mieszać do momentu pojawienia się charakterystycznej piany, żeby cieszyć się ulubionym trunkiem.

Świetne wieści dla wszystkich piwoszy na wypadek apokalipsy - klasztorny browar niedaleko Monachium twierdzi, że stworzył pierwsze piwo w proszku, do którego wystarczy dodać wodę i mieszać do momentu pojawienia się charakterystycznej piany, żeby cieszyć się ulubionym trunkiem.
Piwo w proszku? Tak, wystarczy dodać wodę i zamieszać /123RF/PICSEL

Browar Klasztorny Neuzelle, działający na terenie XII-wiecznego katolickiego klasztoru Neuzelle Abbey, który od ponad 400 lat zajmuje się produkcją piwa, poinformował, że stworzył pierwsze na świecie piwo w proszku. Dowiadujemy się, że za sprawą funduszy Federalnego Ministerstwa Gospodarki i Ochrony Klimatu (BMWi) i współpracy z nienazwanymi partnerami technologicznymi, udało się opracować bogate w dekstrynę piwo bezalkoholowe, które zostało uwarzone przy użyciu konwencjonalnych metod, a następnie przetworzone do postaci rozpuszczalnego w wodzie granulatu.

Reklama

Tego jeszcze nie piliście. To piwo z proszku

Browar będzie do połowy 2023 roku testował małe ilości tego rozwiązania na rynku, ale planuje wkrótce rozpocząć produkcję piw alkoholowych i zwiększyć skalę, jeśli pomysł spodoba się konsumentom. Bo na pewno spodoba się środowisku i dostawcom, bo sproszkowane piwo waży dosłownie 10 proc. tego, co tradycyjne butelki czy puszki, zmniejszając tym samym zajmowane miejsce w transporcie.

Jak dowiadujemy się z tego oświadczenia, zespół browaru wierzy także, że istnieje szansa na porzucenie tradycyjnych technik warzenia piwa i kompresję procesu w celu zminimalizowania zużycia surowców, pracy i energii.

Zdając sobie jednak sprawę z faktu, że tradycyjni piwosze, szczególnie na lokalnym rynku, będą sceptycznie nastawieni do produktu tego typu, Neuzelle celuje w pierwszej kolejności w takie miejsca, jak Azja i Afryka, gdzie koszty transportu są największe, a przywiązanie do formy tego trunku zdecydowanie mniejsze.

I nietrudno wyobrazić sobie, że wiele osób będzie chciało spróbować piwa w proszku, a jeśli faktycznie okaże się równie smaczne jak klasyczne, to możliwość przyrządzenia go samodzielnie w domu, kiedy tylko najdzie nas ochota, może okazać się motorem napędowym tego postępu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: piwo | browar
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy