Siła w proszku
Ostatnio zauważamy coraz większe zainteresowanie białkami serwatkowymi, w tym także preparatami i odżywkami dla sportowców. Sklepy oferują całą gamę suplementów i odżywek, a szczególnym zainteresowaniem cieszą się te na bazie białek serwatkowych.
Bogate źródło białka
Stanowi ono około 17 proc. związków azotowych mleka krowiego. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą wynikającą ze składu aminokwasowego, oraz bardzo dobrą strawnością. Bardzo często ludzie utożsamiają białka serwatkowe z samą serwatką, jednak to nie to samo.
Są to dwie różne substancje, a białka serwatkowe są tylko wyselekcjonowane z serwatki.
Nie zawierają laktozy
Izolaty - WPI (preparaty zawierające powyżej 90 proc. białka), nie mają w swoim składzie laktozy i dodatków smakowych, dlatego tak zachwalane są prze osoby cierpiące na nietolerancje laktozy czy mleka.
Koncentraty - WPC (preparaty zawierające do 80 proc. białka) mogą zawierać śladowe ilości cukru mlecznego, soli mineralnych, witamin i dodatków smakowych.
Mięśnie, które zostaną przetrenowane ulegają niestety uszkodzeniu, a nawet zniszczeniu. Okres odpoczynku to dla mięśni czas na regenerację. Jednak bez odpowiedniej ilości białek mięśnie nie zwiększą swojej objętości.
Dla sportowców dyscyplin siłowych ilość spożywanego białka powinna wynosić około 1,8 - 3 g na każdy kilogram wagi ciała dziennie w zależności od potrzeb, uprawianej dyscypliny i oczekiwanych efektów. Dostarczanie takich dużych ilości białek z pokarmem jest trudne, dlatego tak modne w ostatnich czasach stały się suplementy i odżywki dla sportowców. Jednak należy pamiętać, że nie tylko ilość, ale również jakość białka ma ogromne znaczenie.
Najlepsze źródło białka
Od proporcji aminokwasów endogennych i egzogennych zależy wartość biologiczna białka czyli tak zwany index BV. Im wyższy tym organizm więcej gromadzi białka, co powoduje, iż tym samym wzrasta intensywność budowy tkanki mięśniowej. Naukowcy udowodnili, że spośród wszystkich białek, właśnie białka serwatkowe posiadają najwyższy index BV. Trening jak wiemy zwiększa zapotrzebowanie energetyczne i budulcowe organizmu czyli głównie zapotrzebowanie na aminokwasy.
Dostarczenie białka organizmowi może płynąć w wielu źródeł (soja, jaja kurze), aczkolwiek białka serwatkowe są lepszą gamą podstawowych aminokwasów głównie cysteiny i metioniny. Potrzebujemy spożyć znacznie mniej białka serwatkowego niż białka innego pochodzenia by uzyskać ten sam efekt. Co powoduje, że białka serwatkowe wygrywają w tym rankingu.
Odpowiedni poziomych aminokwasów we krwi zabezpiecza utracie masy ciała i mięśni. Aminokwasy egzogenne nazywane też aminokwasami to grupa aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych.
Spożywanie pokarmów ubogich w owe aminokwasy jest niezbędne, gdyż ich niedobór może doprowadzić do zaburzeń chorobowych. Do aminokwasów niezbędnych dla człowieka zalicza się osiem aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina) oraz dwoma dodatkowymi (histydyna i arginina) u dzieci.
Nie powodują alergii
Dodatkowym atutem białek serwatkowych jest fakt, iż mogą być one spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub uczulone na mleko. Izolat białek serwatkowego zawiera tylko około 1 proc. cukru mlecznego (laktozy) lub w ogóle nie zawiera, natomiast tak niska zawartość tego cukru nie powoduje alergii.
Dowiedziono, że osoby, które uprawiają czynnie sport mogą wytwarzać wolne rodniki, wówczas mięśnie szybciej męczą się. Pojawia się wówczas problem oksydacyjny, dlatego warto w tym przypadku również sięgnąć po białka z serwatki, gdyż powodują one podniesienie poziomu antyutleniacza (glutationu).
Potwierdziły to badania naukowców, którzy wykazali, iż po spożyciu białek serwatkowych poprawia się kondycja i wydolność organizmu ludzkiego, a tkanka mięśniowa zwiększa swoją objętość.
Natomiast zastosowanie tych składników jednocześnie powoduje wzmożenie efektu przyrostu tkanki mięśniowej. Jednak należy uważać na dawki kreatyny. Taka kuracja powinna trwać około 5 dni w ilości 5 g przy czym powinna być rozłożona na kilka posiłków w ciągu dnia. Następnie, po 5 dniach należy zmniejszyć dawkę i nadal ją utrzymywać.
W ten sposób mięśnie będą miały stałe zapasy kreatyny. Pamiętać trzeba również o diecie, zapewniającej regularny i odpowiedni poziom energetyczny oraz aminokawasowy.
Istotne znaczenie mają także dodatki słodzące oraz także aromaty dodawane do białek serwatkowych, bo mają one wpływ na zawartość czystego białka w suchej masie produktu. Izolaty i koncentraty są bardzo wygodne w użyciu ze względu na łatwość rozpuszczania w każdej temperaturze oraz lepszą przyswajalność produktu.
Nieoceniony produkt wspomagającym
Przy wyborze białka ważne są też odczucia organoleptyczne takie jak smak czy zapach, ale również nasze indywidualne reakcje na białko po jego spożyciu. Podstawowa zaletą białek serwatkowych jest fakt, że nie powodują uczuleń i alergii, nie stwierdzono również działań niepożądanych po ich spożyciu. Białka pochodzące z serwatki po dostarczeniu do organizmu, mogą całkowicie zostać zużyte na wzrost i odbudowę mięśni.
Białka te odbudowują i poprawiają wydolność organizmu, oraz powodują wzrost produkcji glikogenu, tworząc nowe komórki białkowe. Napój z zawartością białek serwatkowych wypity po wysiłku fizycznym poprawia syntezę glikogenu. Dodatkowym atutem stosowania białek z serwatki jest to, że pomagają zwiększać poziom glutationu (przeciwutleniacza). Białka serwatkowe nie bez przyczyny stały się bardzo popularne w ostatnim czasie, wpływają korzystnie na odbudowę tkanki mięśniowej u chorych na jej zanik, przy chorobach AIDS, przy rekonwalescencji oraz budują i pomagają utrzymać dobry stan mięśni u sportowców. Owe białka nie powodują uczuleń, alergii są w takim razie nieocenionym produktem wspomagającym.
Śródtytuły pochodzą od redakcji portalu INTERIA.PL