Dieta bogata w magnez obniża ryzyko demencji

Większe spożycie magnezu może obniżać ryzyko demencji
Większe spożycie magnezu może obniżać ryzyko demencji123RF/PICSEL

Więcej magnezu w diecie może ograniczyć ryzyko demencji

Nasze badanie pokazuje, że 41-procentowy wzrost spożycia magnezu może prowadzić do mniejszego kurczenia się mózgu związanego z wiekiem, co wiąże się z lepszymi funkcjami poznawczymi i niższym ryzykiem lub opóźnionym początkiem demencji w późniejszym życiu.
powiedziała główna autorka i doktorantka Khawlah Alateeq, z Narodowego Centrum Epidemiologii i Zdrowia Ludności Australian National University

Zobacz również:

    Demencja, problem, który będzie narastał

    Odkryliśmy również, że neuroprotekcyjne działanie większej ilości magnezu w diecie przynosi większe korzyści kobietom niż mężczyznom i bardziej u kobiet po menopauzie niż przed menopauzą, chociaż może to wynikać z przeciwzapalnego działania magnezu.
    zauważa Alateeq
    Ukraina: Za linią frontu firmy dostosowują się do wojnyDeutsche WelleDeutsche Welle
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?