Dotyczy co trzeciego człowieka. Już wiedzą, jak jej zapobiegać
Dieta śródziemnomorska od lat uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogata w warzywa, owoce, ryby, oliwę z oliwek i pełnoziarniste produkty, a uboga w czerwone mięso, cukier i nabiał, wiązana jest z długowiecznością i niższym ryzykiem nowotworów. Teraz naukowcy odkryli jej kolejny jej atut: -ochronę przed metabolicznie uwarunkowaną stłuszczeniową chorobą wątroby (MASLD).

MASLD, dawniej znana jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), to schorzenie, które dotyka nawet co trzecią osobę na świecie. Polega na odkładaniu się nadmiernej ilości tłuszczu w wątrobie. Choć początkowo nie daje objawów, z czasem może prowadzić do groźnych powikłań, jak zapalenie wątroby, włóknienie, a nawet rak. MASLD ściśle wiąże się również z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz zespołem metabolicznym.
Najnowszy przegląd badań, przeprowadzony przez zespół z Uniwersytetu Rovira i Virgili w Hiszpanii, objął 13 wcześniejszych badań z udziałem 926 osób cierpiących na MASLD. Naukowcy analizowali wpływ różnych modeli żywieniowych, w tym diety śródziemnomorskiej oraz postu przerywanego.
Śródziemnomorska dieta i post przerywany na plus
Z wszystkich badanych to właśnie dieta śródziemnomorska wypadła najlepiej pod względem korzyści zdrowotnych. Okazało się, że zarówno ona, jak i post przerywany, znacząco wpływały na poprawę wielu kluczowych wskaźników zdrowia. U uczestników zaobserwowano m.in. spadek masy ciała, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie stanów zapalnych, a to czynniki kluczowe dla zdrowia wątroby.
Przegląd sugeruje, że dieta śródziemnomorska i strategie oparte na poście przerywanym mogą zmniejszać masę ciała, poprawiać kontrolę glikemii oraz obniżać stany zapalne, co potencjalnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby
Choć dane są obiecujące, naukowcy zaznaczają, że potrzeba długoterminowych badań, aby w pełni potwierdzić te efekty i zrozumieć mechanizmy, które za nimi stoją. Co istotne, żadne z analizowanych wcześniej badań nie koncentrowało się wyłącznie na MASLD, więc wnioski są więc w pewnym stopniu oparte na analizie powiązań między biomarkerami (np. kontrolą glikemii, stanami zapalnymi) a rozwojem choroby.
Zdrowsza wątroba, zdrowszy organizm
W teorii, korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej czy postu przerywanego mogą nie tylko łagodzić przebieg MASLD, ale nawet zapobiegać jej rozwojowi. Jednak, jak podkreślają naukowcy, konieczne są dalsze obserwacje dotyczące postępu choroby na przestrzeni lat, aby mieć większą pewność.
MASLD to złożone schorzenie, w którego rozwój zaangażowanych jest wiele czynników, w tym stan odżywienia oraz funkcjonowanie układu odpornościowego i metabolicznego. Badanie wpływu wzorców żywieniowych na funkcję wątroby oraz immunometabolizm może mieć kluczowe znaczenie w leczeniu tej choroby
Dieta śródziemnomorska, typowa dla takich krajów, jak Grecja, Włochy czy Hiszpania, bazuje na dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, orzechów, oliwy z oliwek, ryb i drobiu. Ogranicza natomiast spożycie czerwonego mięsa, cukru i przetworzonej żywności. Choć jej korzyści zdrowotne są szeroko znane, naukowcy wciąż badają mechanizmy, dzięki którym wpływa ona korzystnie także na stan wątroby.