Jej niedobory źle działają na mózg. Nowe ustalenia badaczy
Nowe ustalenia naukowców odkrywają istotne funkcje witaminy K w kontekście zdrowia mózgu. Niedobór tej witaminy może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych i problemów poznawczych, zwłaszcza u osób starszych. Aby zapobiec tym kłopotom, konieczne jest stosowanie się do zaleceń.

Jakie są objawy niedoboru witaminy K? Wykazano nowe powiązania
Witamina K w formie filochinonu jest obecna w zielonych warzywach liściastych. Jest ona znana z ważnej roli m.in. w krzepnięciu krwi. Najczęstsze objawy niedoboru witaminy K to właśnie zaburzenia krzepnięcia krwi, które można zaobserwować m.in. poprzez krwawienie z dziąseł i nosa, trudność w zatamowaniu krwi po skaleczeniu, bardzo obfite miesiączki, łatwo robiące się siniaki.
Niedobór występuje rzadko u zdrowych dorosłych, ale może pojawić się np. przy problemach ze wchłanianiem tłuszczów, długiej antybiotykoterapii lub chorobach wątroby. Nowe badania sugerują, że może również wspierać zdrowie serca i stawów (ogranicza ryzyko osteoporozy), a ostatnie odkrycia zaznaczają jej istotną rolę w kontekście zdrowia mózgu.
Na co działa witamina K? Ma kluczowe znaczenie dla mózgu
Wpływ niedoboru witaminy K na mózg jest znaczący, wskazują badacze z Uniwersytetu Tufts przy okazji publikacji najnowszych wyników na łamach "Journal of Nutrition". By wykazać te powiązania, zostały przeprowadzone badania na myszach.
Analizy unaoczniły, że dieta uboga w witaminę K może prowadzić do stanów zapalnych, pogorszenia pamięci i spadku liczby nowych komórek mózgowych w hipokampie, obszarze mózgu kluczowym dla uczenia się.
Myszom dostarczano dietę ubogą w witaminę K przez sześć miesięcy. Wyniki pokazały, że tak karmione zwierzęta miały gorszą zdolność m.in. do zapamiętywania znanych już obiektów oraz rozpoznawania nowych, a także dłużej uczyły się lokalizowania ukrytej w wodzie platformy.
Niedobór witaminy K jest szczególnie groźny u osób starszych
U myszy z niedoborem witaminy K zaobserwowano zwiększoną liczbę aktywowanych mikroglejów, głównych komórek odpornościowych mózgu. Ich nadmierna aktywacja prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, który jest związany z pogorszeniem funkcji poznawczych i chorobami neurodegeneracyjnymi, szczególnie tych związanych z wiekiem. "Co niepokojące, większość dorosłych nie spożywa zalecanej ilości produktów bogatych w witaminę K", zaznaczają badacze.
- Witamina K wydaje się mieć działanie ochronne. Nasze badania próbują pomóc zrozumieć mechanizm leżący u podstaw tego działania, abyśmy mogli pewnego dnia być w stanie celować konkretnie w te mechanizmy - wskazał Tong Zheng, główny autor badania.

Klucz to zdrowa dieta. Gdzie jest dużo witaminy K?
Naukowcy podkreślają znaczenie spożywania zielonych warzyw dla utrzymania zdrowia mózgu, szczególnie w bardziej zaawansowanym wieku. "Dieta ma pierwszeństwo", wskazują naukowcy, odradzając skupianie się wyłącznie na suplementach. "Zielone warzywa liściaste są głównym źródłem filochinonu, podstawowej formy witaminy K w diecie", dodają. Co zatem jeść, by zachować zdrowie?
Warzywa bogate w witaminę K:
- Jarmuż
- Szpinak
- Brokuły
- Boćwina (liście buraka)
- Sałata rzymska
- Kapusta (różne odmiany)
- Brukselka
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Rukola