Naukowcy zidentyfikowali nowy wariant genu, który zmniejsza ilość odkładanego tłuszczu w organizmie
Naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że ludzie posiadający określony wariant genu związanego z odżywianiem komórek mają tendencję do magazynowania mniejszej ilości tłuszczu.
Wcześniejsze badania wskazują, że genetyka jest odpowiedzialna za "około 20 proc. masy ciała w populacji ogólnej", zatem zarówno geny, jak i czynniki stylu życia (np. dieta, ćwiczenia) mają wpływ na naszą wagę.
Warianty genetyczne są trochę różnymi wersjami danego genu i zazwyczaj nie wpływają na stan organizmu. Naukowcy z Hiszpańskiego Narodowego Centrum Badań nad Rakiem i Instytutu Żywności IMDEA odkryli nowy wariant genu, który powiązany jest z odkładaniem mniejszej ilości tłuszczu w organizmie. Według badaczy jest on szczególnie rozpowszechniony w Europie i szacuje się, że może występować nawet w 60 proc. europejskiej populacji.
Jak mówi dr Alejo Efeyan z Grupy Metabolizmu i Sygnalizacji Komórkowej CNIO: - Odkrycie jest krokiem naprzód w zrozumieniu genetycznych składników otyłości -. Z kolei dr Ana Ramirez de Molina z IMDEA mówi: - Wiedza na temat zaangażowania komórkowego szlaku wykrywania składników odżywczych w otyłości może mieć wpływ na rozwój i stosowanie spersonalizowanych strategii w zapobieganiu i leczeniu otyłości.
Genetyka i badania otyłości
Zespół naukowy badał warianty genetyczne odpowiedzialne za nadwagę i otyłość. Oprócz zebranego materiału genetycznego analizowane były także inne dane tj. BMI, masa ciała, masa mięśniowa, tłuszcz całkowity, obwód talii i bioder. Badaną grupę stanowiło 790 ochotników.
Czytaj także | Sylwestrowy cud Orlenu. VAT w górę, cena się nie zmienia
Przebadane zostały powiązania wyżej wymienionych parametrów z 48 wariantami genetycznymi, które zostały wcześniej wybrane na podstawie ich potencjalnego znaczenia funkcjonalnego. Naukowcy zarejestrowali "znaczącą korelację między jednym z tych wariantów w genie FNIP2 a wieloma z tych parametrów związanych z otyłością". Wyniki zostały opublikowane w Genome Biology.
Kolejnym krokiem w badaniach było przeprowadzenie eksperymentów na myszach- wcześniej zostały one genetycznie zmodyfikowane w celu ekspresji nowoodkrytego wariantu. Jak wyjaśnia Efeyan: - Odkryliśmy, że myszy z tym wariantem, który u ludzi jest związany ze szczupłą sylwetką, mają od 10 proc. do 15 proc. mniej tłuszczu w organizmach niż ich niezmodyfikowane odpowiedniki.
Niestety u ludzi dokładne określenie wpływu tego wariantu jest niemożliwe, ponieważ efekt jego działania nie może być odizolowany od innych zmiennych genetycznych i środowiskowych, które mają wpływ na ogólną kondycję fizyczną. Jak wyjaśnia Efeyan: - Wcale nie jest tak, że ludzie z tym wariantem genetycznym mogą przejadać się bez przytycia. Naukowcy mówią, że celem badań jest: - lepsze zrozumienie molekularnych podstaw skutków tego wariantu genetycznego, tj. tego, co dzieje się biochemicznie z komórką. Musimy ulepszyć narzędzia genetyczne, aby przeanalizować, kiedy funkcjonalne konsekwencje tego wariantu są ważne w organizmie, na przykład podczas odkładania tłuszczu.