Pochłania szkodliwe metale ciężkie. Kolejny powód, by ją pić

Naukowcy z Northwestern University odkryli, że liście herbaty mogą pochłaniać szkodliwe metale ciężkie, jak ołów i kadm, zapobiegając ich przedostawaniu się do organizmu. I choć podkreślają, że nie zastąpią one filtrów do wody, ich badanie rzuca nowe światło na to, jak popularny napój może pasywnie wspierać nasze zdrowie.

Herbata ma "moc" oczyszczania wody z metali ciężkich, jak ołów i kadm
Herbata ma "moc" oczyszczania wody z metali ciężkich, jak ołów i kadm123RF/PICSEL

Wyniki nowego badania opublikowanego w czasopiśmie ACS Food Science & Technology dostarczają miłośnikom herbaty realnego argumentu w niekończącym się starciu z fanami małej czarnej. Oba napoje mają oczywiście swoje zalety zdrowotne, ale kawa nie ma "mocy" oczyszczania wody z metali ciężkich, jak ołów i kadm.

Czy to magia? Nie, natura!

Metale ciężkie występują w wodzie w postaci jonów - atomów z ładunkiem elektrycznym, które łatwo przyczepiają się do powierzchni liści herbaty. Aby dokładniej zbadać ten proces, zespół badawczy Northwestern University przeanalizował poziomy różnych metali, takich jak ołów, chrom, miedź, cynk i kadm, w podgrzanych roztworach przed i po ich zaparzeniu z użyciem różnych rodzajów herbat, torebek herbacianych oraz metod parzenia.

Nie sądzę, by liście herbaty były w jakikolwiek sposób wyjątkowe jako materiał. Jednak tym, co czyni je niezwykłymi, jest ich powszechność - herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. (...) ludzie nie muszą robić niczego dodatkowego wystarczy zaparzyć liście w wodzie, a one naturalnie usuną część metali ciężkich
wyjaśnia wyjaśnia Benjamin Shindel, główny autor badania z Northwestern University..

Wyniki wykazały kilka istotnych zależności, a najważniejszym czynnikiem wpływającym na zdolność herbaty do filtrowania metali okazał się czas - im dłużej liście herbaty były zaparzane, tym więcej metali zostało usuniętych z wody. Jak wyjaśniają badacze, niektórzy parzą herbatę tylko przez kilka sekund, co nie zapewnia znaczącego efektu oczyszczania, ale dłuższe parzenie - nawet przez całą noc, jak w przypadku mrożonej herbaty - może usunąć większość lub niemal wszystkie metale ciężkie z wody.

Kolejnym kluczowym czynnikiem jest powierzchnia liści herbaty - im większa, tym więcej jonów metali może się do nich przyczepić. Naukowcy zauważyli, że nie ma znaczącej różnicy między stosowaniem herbaty liściastej a mielonej, ponieważ obie formy mają dużą powierzchnię kontaktu z wodą.

Podczas przetwarzania liści herbaty powstają zagniecenia i otwierają się pory, co dodatkowo zwiększa ich powierzchnię. Zmielenie liści jeszcze bardziej potęguje ten efekt, zapewniając większą zdolność wiązania metali
dodaje Shindel.

Czy herbata może zastąpić filtr do wody?

Badacze przeanalizowali również wpływ torebek herbacianych na pochłanianie zanieczyszczeń. Okazało się, że torebki wykonane z bawełny i nylonu niemal nie usuwały metali ciężkich (a ten ostatni jest na dodatek problematyczny, ponieważ uwalni mikroplastiki), natomiast te stworzone z celulozy - materiału pochodzenia roślinnego - wykazywały wysoką skuteczność.

Obliczyli, że typowa filiżanka herbaty (jedna torebka zaparzona przez 3-5 minut w kubku wody) może usunąć około 15 proc. ołowiu, nawet jeśli jego stężenie w wodzie osiąga toksyczny poziom. I chociaż podkreślają, że herbata nie zastąpi profesjonalnych systemów filtracji, ich odkrycia dostarczają cennych informacji mogących wpłynąć na przyszłe badania nad zdrowiem publicznym.

Gdyby ludzie pili dodatkową filiżankę herbaty dziennie, być może w dłuższym okresie zaobserwowalibyśmy spadek zachorowań na choroby związane z ekspozycją na metale ciężkie. Może to również tłumaczyć, dlaczego społeczeństwa spożywające więcej herbaty wykazują niższe wskaźniki chorób serca i udarów w porównaniu do populacji, które piją jej mniej 
podsumowuje Shindel.
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?