Witamina D pomaga zachować sprawny umysł. Najnowsze odkrycia naukowe
Długoterminowe obserwacje naukowców udowodniły, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Witamina ta jest szczególnie skuteczna w grupach wysokiego ryzyka, a jej odpowiednie przyjmowanie najlepiej łączyć z tłuszczami i innymi suplementami. Z uwagi na powszechny niedobór witaminy D w Polsce nawet latem to ważna informacja dla zdrowia publicznego.

Czy nowe badania pomogą w walce z pogorszeniem funkcji poznawczych? Wyniki badania, opublikowane w czasopiśmie Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, zaskoczyły naukowców.
Okazuje się, że występuje silny związek pomiędzy suplementacją witaminy D a niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Witamina D pomaga zachować młody umysł
Badacze przez dekadę obserwowali ponad 12 000 osób i odkryli, że osoby, które przyjmowały witaminę D jako suplement, były aż o 40% mniej narażone na rozwój demencji w porównaniu do osób, które jej nie przyjmowały. Okazało się, że w ciągu pierwszych pięciu lat 84% osób zażywających witaminę D pozostało wolnych od demencji, lecz było tylko 68% takich osób z drugiej grupy, które suplementów nie przyjmowały.
Szczególnie skutecznie witamina D działała w przypadku osób z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych lub będących nosicielami genu APOE4, czyli dobrze znanego genetycznego czynnika ryzyka choroby Alzheimera. Osoby z tym genem mają większe ryzyko zachorowania na tę chorobę, jednak suplementacja witaminą D zmniejsza to prawdopodobieństwo o około 33 procent.
Czy Polacy mają zapewnioną wystarczającą ilość witaminy D?
W Polsce niedobór witaminy D dotyczy nawet 90% Polaków. Na szczęście coraz więcej osób wie, jak należy stosować suplementy, aby wyrównać brak słońca w naszym kraju. Niektóre osoby nawet latem powinny brać dodatkową witaminę D, np. jeśli mają ciemną karnację, spędzają mało czasu na zewnątrz czy są starsze lub otyłe.
Przy suplementacji witaminy D należy pamiętać o tym, że rozpuszcza się ona w tłuszczach, więc warto spożywać ją razem z posiłkami bogatymi w tłuszcz, takimi jak tłuste ryby, awokado, orzechy, oliwa z oliwek czy masło. Dodatkowo stosowanie jej razem z magnezem i witaminą K2 znacząco polepsza jej skuteczność.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 87 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!