Co jedliśmy 780 tys. lat temu? Naukowcy znaleźli najstarszy ugotowany posiłek w historii ludzkości
Naukowcy z międzynarodowego zespołu reprezentującego czołowe izraelskie uniwersytety dokonali przełomowego odkrycia - na stanowisku archeologicznym Geszer Benot Ja’akow znaleźli najwcześniejsze dowody kontrolowanego użycia ognia do gotowania, a co za tym idzie najstarszy znany gotowany posiłek w historii ludzkości.
Wygląda na to, że człowiek w kontrolowany sposób korzystał z ognia do przyrządzania posiłków dużo wcześniej, niż sugerowały to najstarsze znane nam dowody, a przynajmniej tak wynika z wyjątkowego odkrycia połączonego zespołu ośmiu izraelskich placówek naukowych. Bliższe oględziny szczątków ryb znalezionych na stanowisku archeologicznym Geszer Benot Ja’akow (GBY), a mówiąc precyzyjniej dużych ilości rybich zębów, należących do dużych karpiowatych (nawet 2-metrowych) z okolicznego Jeziora Hula, ujawniły wyraźne ślady gotowania.
Zespół badał charakterystyczne dla karpiowatych zęby gardłowe, których ryby używają do rozgniatania i rozdrabniania twardych materiałów, jak skorupy pożywienia, a następnie ich przesuwania w stronę przełyku. Kiedy te zęby są wystawione na działanie wysokiej temperatury, zawarte w ich szkliwie kryształy rozszerzają się, więc analiza ich wielkości i struktury może ujawnić wiele informacji.