Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu przyczynia się do wystąpienia czerniaka?
Amerykańscy naukowcy podzielili się wynikami nowych badań, które sugerują "wymagający dalszych analiz" związek między zalecanym przez dietetyków i lekarzy tygodniowym spożyciem ryb a nowotworem skóry.
Eksperci ds. żywienia od lat przekonują wszystkich, że ryby powinny być ważnym elementem naszego jadłospisu, wskazując je jako źródło pełnowartościowego białka i kwasów omega-3 (ryby morskie). Jak się jednak okazuje, dość powszechnie rekomendowane 2 porcje tygodniowo mogą przynieść więcej szkody niż pożytku, a przynajmniej tak wynika z nowych badań pokazujących istnienie związku między spożyciem ryb a zwiększony ryzykiem zachorowania na raka skóry.
Naukowcy Brown University odkryli, że u osób, których dzienne spożycie ryb wynosi 42,8 grama (300 gramów ryb 2 razy w tygodniu), ryzyko wystąpienia czerniaka rośnie o 22% w stosunku do osób spożywających dziennie 3,2 grama. Co więcej, w tej pierwszej grupie o 28% rośnie też ryzyko rozwoju nieprawidłowych komórek zewnętrznej warstwy skóry, tzw. czerniaka w stadium 0, czasami określanego też jako stan przedrakowy.