Nowe badanie: Kakao ochroni przed skutkami tłustego jedzenia
Eksperci twierdzą, że wybory żywieniowe podejmowane w stresie mogą wpływać na to, jaki będzie miał on wpływ na zdrowie serca. Przy okazji zwracają uwagę na nowe badanie sugerujące, że picie kakao bogatego we flawonole wraz z tłustym posiłkiem może łagodzić skutki takiego jedzenia.
Flawonole to związki występujące w niektórych produktach spożywczych i napojach, jak jabłka czy herbata, które mają wiele zdrowotnych korzyści, m.in. regulują ciśnienie krwi i chronią zdrowie układu krążenia. Z tego właśnie powodu u osób, które w stresie sięgają po tłuste przekąski lub wybierają je ze względu na szybkość i wygodę, dodanie kubka minimalnie przetworzonego kakao "może zrobić różnicę".
Tłuste jedzenie tylko w towarzystwie kakao
W poprzednich badaniach naukowcy z Birmingham odkryli, że tłuste potrawy mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i dostarczanie tlenu do mózgu, podczas gdy flawonole - obficie występujące w kakao (ale i zielonej herbacie) - mogą chronić te funkcje podczas codziennego stresu
Wiemy, że w stresie ludzie mają tendencję do wybierania tłustych potraw. Wcześniej pokazaliśmy, że tłuste jedzenie może zaburzać regenerację naczyń krwionośnych po stresie. W tym badaniu chcieliśmy sprawdzić, czy dodanie produktu bogatego we flawonole do tłustego posiłku złagodzi negatywny wpływ stresu na organizm
I jak pokazuje nowe badanie, produkty bogate we flawonole faktycznie wydają się dobrą strategią łagodzenia negatywnych skutków mniej zdrowych wyborów żywieniowych na układ naczyniowy. W jego trakcie 23 zdrowym dorosłym podano na śniadanie dwa maślane rogaliki z 10 g solonego masła, 1,5 plasterka sera cheddar i 250 ml mleka pełnotłustego oraz napój z kakao bogatego we flawonole lub o niskiej ich zawartości.
Kakao chroni układ naczyniowy
Po ośmiominutowym odpoczynku grupa miała rozwiązać test z matematyki, który zwiększał tempo przez osiem minut i sygnalizował błędne odpowiedzi. W czasie odpoczynku i testu naukowcy mierzyli przepływ krwi w przedramieniu, aktywność serca i poziom tlenu w organizmie.
Badania wykazały, że zadanie stresowe powodowało znaczny wzrost tętna i ciśnienia krwi - podobny do stresu codziennego. Odkryto też, że jedzenie tłustych potraw z napojem ubogim we flawonole podczas stresu pogorszyło funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co utrzymywało się nawet 90 minut po stresującym wydarzeniu. Natomiast napój z kakao bogatego we flawonole zapobiegał pogorszeniu funkcji naczyń krwionośnych po stresie i spożyciu tłuszczu.
A co jeśli kakao nie jest naszym ulubionym napojem? Eksperci radzą, by sięgnąć po inne źródła flawonoli, jak zielona herbata, czarna herbata czy jagody. Prof. Jet Veldhuijzen van Zanten, współautor badania, dodaje:
Nowoczesne życie jest stresujące, a wpływ stresu na nasze zdrowie i gospodarkę jest dobrze udokumentowany, więc każda zmiana, która może nas chronić przed niektórymi objawami stresu, jest pozytywna. Dla tych, którzy w stresie sięgają po przekąski lub zależą od wygodnych potraw ze względu na presję w pracy czy brak czasu, wprowadzenie takich małych zmian może naprawdę zrobić różnicę.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!