Smacznej kawusi! Trzy filiżanki wydłużają życie i są korzystne dla zdrowia

Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie jest związane z dłuższą żywotnością oraz niższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z unikaniem tego napoju - wynika z badań.

Naukowcy przeanalizowali dane zbierane przez 12 i pół roku, dotyczące 450 tysięcy osób dorosłych w wieku od 40 do 69 lat z UK Biobank. 

Mediana wieku grupy badanej wynosiła 58 lat, a 55,3 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym byli pytani o liczbę filiżanek kawy wypijanych każdego dnia oraz o to, czy zazwyczaj pili kawę rozpuszczalną, mieloną czy bezkofeinową. Następnie pogrupowano ich na sześć kategorii dziennego spożycia.

Osoby pijące kawę porównywano z osobami niepijącymi pod względem częstości występowania arytmii, chorób układu krążenia i zgonów, po wzięciu pod uwagę wieku, płci, pochodzenia etnicznego, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, bezdechu sennego, kwestii palenia oraz spożycia herbaty i alkoholu. Informacje o wynikach uzyskano z dokumentacji medycznej i rejestrów zgonów.

Reklama

Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie może być korzystne dla zdrowia

27809 (6,2 proc.) uczestników zmarło podczas obserwacji. Jak sugerują wyniki badań, każdy rodzaj kawy był związany z redukcją zgonów z jakiejkolwiek przyczyny. Największą redukcję ryzyka zaobserwowano przy piciu dwóch do trzech filiżanek dziennie, co w porównaniu z niepiciem kawy wiązało się z 14 proc., 27 proc. i 11 proc. mniejszym prawdopodobieństwem zgonu odpowiednio dla kawy bezkofeinowej, mielonej i rozpuszczalnej.

 "Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycia kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za część zdrowego stylu życia" - mówi w komunikacie główny autor badania, Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Australii.

Badanie opublikowane w "European Journal of Preventive Cardiology" opiera się także na istniejących pracach badawczych poruszających wpływ kawy na długowieczność. Między innymi w artykule, który ukazał się w zeszłym roku na łamach "The Journal of Nutrition", stwierdzono, że Włosi pijący trzy do czterech filiżanek espresso dzienne, mają mniejsze ryzyko śmiertelności w okresie ośmiu lat w porównaniu z osobami, które tego napoju nie spożywały.

Co istotne, korzyści zdrowotne kawy pozostają nawet po dodaniu cukru. Trzeba jednak pamiętać też o tym, że wiele badań dotyczących picia kawy oraz długości życia nie wykazuje bezpośredniego związku pomiędzy tymi dwoma aspektami. Podczas obserwacji w grę wchodzą także inne czynniki, takie jak środowisko czy zachowanie badanych, które mogą wpłynąć na wynik. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | długowieczność | badania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy