W jakich kieliszkach pić szampana?

Kieliszek wpływa na smak i aromat szampana, dlatego ważny jest wybór odpowiedniego szkła. Co wybrać, podpowiadają eksperci.

Szampan od XIX wieku staje się coraz bardziej popularny. W 1800 roku produkowano ok. 300 tysięcy butelek podczas, gdy w 1850 powstało ich już 20 milionów. Z roku na rok zainteresowanie trunkiem wzrastało, o czym świadczy fakt, że w 2008 roku wyprodukowano ponad 405 milionów butelek.

Szampana najczęściej pije się przy różnego rodzaju uroczystościach, lecz producenci przekonują, że nie warto trzymać schłodzonej butelki tylko na wyjątkowe okazje. Szampan to też po prostu bardzo dobre wino.

Wybór kieliszka

By w pełni docenić smak i aromat szampana, należy go pić w odpowiednim szkle. Eksperci przekonują, że prawdziwy koneser powinien pić szampana z wydłużonych kieliszków w kształcie tulipana, zamiast sięgać po tradycyjne płytkie i szerokie kieliszki.

Reklama

"Szkło wpływa między innymi na to, jak bąbelki wpadają nam do ust. Nienawidzę tych szerokich kieliszków" - mówi Philippe Guillon z firmy Riedel, produkującej kieliszki. Z takich szkieł zbyt szybko uciekają bąbelki, przez co nie poczujemy odpowiednio szampana. "Natomiast jeśli kieliszek jest zbyt wąski, ilość bąbelków będzie wręcz przytłaczająca" - dodaje.

Dlatego Guillon uważa, że lepszy jest kształt podobny do kieliszków do białego wina. Zgadza się z nim Andreas Larsson, który został w 2007 roku najlepszym sommelierem na świecie, przyznając, że najlepsze szkło do szampana to wąski kieliszek, który rozszerza się ku górze, ale zwęża na końcu. Kształt tulipana pozwala bowiem lepiej uwypuklić smak i aromat trunku.

WK oprac. na podst. AFP

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ekspert | szampan | smak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy