Jaką pizzę lubią Polacy? Internet już wie
Popularność haseł wpisywanych w wyszukiwarkę pozwala nam poznać trendy i zwyczaje w danym kraju. Możemy się dowiedzieć, jaka pizza jest najpopularniejsza pizza w Polsce. Ciekawe, czy wyniki was zaskoczą...
Spis treści:
Jacy jesteśmy? Wszystko widać w internecie
Pokaż mi swoją historię wyszukiwania, a powiem, jakim człowiekiem jesteś - to, czego szukamy w sieci mówi wiele o nas samych. To samo tyczy się całego przekroju społeczeństwa. Najpopularniejsze wyniki wyszukiwania czy wpisywane hasła w danym kraju wiele nam zdradzają na temat bieżących wydarzeń, trendów czy tego, co ludzi w danym miejscu interesuje najbardziej.
Analizując dane dotyczące wyszukiwań możemy też poznać gusta panujące w danym kraju. W Polsce często sprawdzamy, jak długo smażyć schabowego - stawiam, że w Japonii więcej zapytań dotyczy choćby ryb. A co powiecie na sprawdzenie wyszukiwań dotyczących jednego z najpopularniejszych dań na świecie? Mam na myśli pizzę.
Najpopularniejsza pizza w Polsce
Holenderski serwis Dailybase przeanalizował frazy wpisywane w Google przez Polaków, które dotyczyły pizzy. To pozwoliło wyszczególnić te, które pojawiały się najczęściej. Jaka pizza jest najpopularniejsza w Polsce? Wychodzi na to, że naszym podniebieniom najbardziej przypadła do gustu... dość klasyczna kompozycja. Tak prezentuje się ranking dodatków do pizzy, które wyszukujemy najczęściej:
- Pepperoni - 1510,83 miesięcznych wyszukiwań
- Prosciutto - 1145,00
- Nduja - 551,67
- Jalapeño - 421,67
- Mozarella - 410,83
Pepperoni to klasyk i nie dziwi, że tak wielu z nas regularnie wyszukuje kompozycji z tym składnikiem. Taka pizza nie ma prawa nie smakować - dobry sos i ser, a do tego smaczne plasterki pepperoni - przynajmniej w teorii jest to genialne połączenie, które po odpowiednim przygotowaniu (i z dobrej jakości składnikami), jest po prostu niepokonane.
Zaskakujące wydaje się być jednak miejsce trzecie. Nduja, czyli włoska pikantna kiełbasa jeszcze jakiś czas temu była dość nieznana. Nie znajdziemy jej w większości osiedlowych pizzerii, wielu smakoszy włoskich placków zwyczajnie nie miało okazji spróbować tego dodatku - a może to się właśnie zmienia? Tym bardziej, że charakterystyczna wędlina wygrała nawet z mozarellą. Otwieramy się na nowe smaki i to cieszy.
Pizza to obraz nas samych
Redaktorzy Dailybase zwracają też uwagę na fakt, że pizza lubiana w danym kraju wiele mówi o jego mieszkańcach. U nas w Polsce ewidentnie królują warianty z dodatkami mięsnymi - pepperoni, szynką czy ndują. Im bardziej na południe, tym robi się inaczej. Na przykład we Włoszech pojawają się często warianty z oliwkami, Grecy dodają fetę, a gdzieniegdzie na prowadzenie wychodzą warianty rodem z Turcji - z mięsem w stylu kebab i warzywnymi dodatkami.
Ostatecznie to sprawia, że te danie jest tak popularne i lubiane. Chociaż podstawa, czyli ciasto, sos i ser pozostają niezmienne, to cała reszta może być naszym własnym pomysłem.
***
Co myślisz o pracy redakcji Geekweeka? Oceń nas! Twoje zdanie ma dla nas znaczenie.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!