Reklama

Wewnątrz tego wieżowca jest więcej parków niż w niejednym polskim mieście. Tak buduje się w Azji

W Singapurze oddano niezwykły wieżowiec. Wewnątrz jest kilkadziesiąt tysięcy roślin, w tym odmiany jadalne. Można tu zamieszkać, pracować lub zjeść.

CapitaSpring położony jest w sercu finansowej dzielnicy Singapuru. To 51- piętrowy budynek o mieszanym przeznaczeniu. Znajduje się tu parking, hawker centre - rodzaj targu powszechnego w Hongkongu, Malezji, Singapurze zadaszonego kopleksu stoisk oferujących posiłki oraz liczne  przestrzenie biurowe i apartamenty z obsługą. Wysokościowiec został zaprojektowany przez pracownie architektoniczne BIG i Carlo Ratti Associati.

Co było inspiracją do powstania budynku?

Bjarke Ingels, założyciel studia BIG podkreśla, że projekt jest wizją przyszłości, w której miasto i wieś, kultura i przyroda mogą współistnieć. W projekcie to płynne przejście między elementami wyrażone jest w fasadach i bujnych spiralnych ogrodach, które łączą różne poziomy.

Reklama

Wieżowiec, w którym posadzono ponad 80 tys. roślin, jest odzwierciedleniem Singapuru, jako miasta ogrodu, w którym zieleń stanowi istotny składnik przestrzeni. Pionowe elementy w fasadzie wyglądają, jakby były rozsunięte, aby pokazać zielone kieszenie, które znajdują się u podstawy, na kondygnacjach bliżej środka budynku i na dachu.

Przeczytaj także: Architekt zaprojektował budynki przyszłości przy użyciu sztucznej inteligencji

Liczne ogrody wewnątrz budynku

Jednym z najbardziej charakterystycznych poziomów budynku jest środkowa część ogrodów, która nosi nazwę Zielona Oaza. To cztery poziomy, które są wypełnione spiralnymi chodnikami i tropikalnymi roślinami, które mają układ lasu deszczowego. Dolna część zdominowana jest przez gatunki o dużych liściach, odporne na cień, które w lesie tropikalnym stanowią niskie piętro krzewów i zarośli. Wyższe warstwy sumbolizują kolejne piętra o mniejszych liściach, wymagające większą ilość światła.

Na samej górze budynku dostępny jest podniebny ogród, gdzie zasadzono 150 gatunków roślin jadalnych. Korzystają z nich restauracje i kawiarnie znajdujące się wewnątrz.

Na parterze zaprojektowano z kolei liniowy park wraz z publicznym placem, dzięki czemu wprowadzono więcej zieleni do otaczającej obiekt gęsto zaludnionej dzielnicy finansowej.

To tu wijące się w przestrzeni ścieżki doprowadzą do budynku pracowników i gości, oraz przestrzeni, którą utworzono jako schronienie przed tropikalną pogodą.

Przemyślany układ przestrzeni

Powyżej parterowej zieleni, na drugim i trzecim piętrze umieszczono wspomniane wcześniej hawker centre, charakterystyczne centrum, gdzie jest 56 różnych straganów z jedzeniem.

Nad nimi osiem kondygnacji przeznaczono na rezydencje wraz z obsługą i różnymi udogodnieniami jak basen, bieżnie do biegania, ogólnodostępna przestrzeń kuchenna i salon.

Najwyższe 29 kondygnacji to przestrzenie biurowe, które zapewniają pracownikom niezwykłe widoki na rzekę Singapur i zatokę.

Przeczytaj także:

Wygląda jak statek kosmiczny z "Gwiezdnych wojen", a to muzeum sztuki

Oto najlepsze wieżowce świata 2022 roku - Polska w czołówce!

Chińczycy wybudują zieloną oazę w szarej betonowej dżungli

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy