Alkohol w proszku trafia na amerykański rynek
Palcohol, czyli alkohol w proszku, został zatwierdzony do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Czy jest bezpieczny?
Alkohol w proszku działa jak każdy inny napój w granulkach. Rozpuszcza się go w wodzie, w ten sposób uzyskując alkoholowy koktajl. Amerykański rząd udostępnił go do sprzedaży. Na początku czerwca w sklepach pojawią się cztery podstawowe "smaki" - rum, wódka, margherita i cosmopolitan. Wiele amerykańskich stanów zapowiada, że nie dopuści do sprzedaży alkoholu w proszku. Już teraz zabroniły tego Luizjana, Vermont i Południowa Karolina.
Zdaniem ekspertów, wprowadzenie do obrotu sproszkowanego alkoholu to błąd. Proszek znacznie łatwiej przetransportować niż płyny, przez co alkohol szybko pojawi się w miejscach, w których dzisiaj jest zakazany. Co więcej, będzie łatwiejszy do dystrybucji wśród młodych osób.
Producenci nowego specyfiku bronią się, że saszetka wcale nie będzie taka łatwa do przemycenia, gdyż jej wymiary wynosić mają ok. 10 na 15 cm. Nikt też nie powinien próbować wciągać proszku przez nos - jakiekolwiek użycie niezgodne z zamysłem producenta będzie wywoływało silne pieczenie.