Alkohol w proszku trafia na amerykański rynek

Palcohol, czyli alkohol w proszku, został zatwierdzony do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Czy jest bezpieczny?

Alkohol w proszku trafia na amerykański rynek. Już wywołuje kontrowersje
Alkohol w proszku trafia na amerykański rynek. Już wywołuje kontrowersje123RF/PICSEL

Alkohol w proszku działa jak każdy inny napój w granulkach. Rozpuszcza się go w wodzie, w ten sposób uzyskując alkoholowy koktajl. Amerykański rząd udostępnił go do sprzedaży. Na początku czerwca w sklepach pojawią się cztery podstawowe "smaki" - rum, wódka, margherita i cosmopolitan. Wiele amerykańskich stanów zapowiada, że nie dopuści do sprzedaży alkoholu w proszku. Już teraz zabroniły tego Luizjana, Vermont i Południowa Karolina.

Zdaniem ekspertów, wprowadzenie do obrotu sproszkowanego alkoholu to błąd. Proszek znacznie łatwiej przetransportować niż płyny, przez co alkohol szybko pojawi się w miejscach, w których dzisiaj jest zakazany. Co więcej, będzie łatwiejszy do dystrybucji wśród młodych osób.

Producenci nowego specyfiku bronią się, że saszetka wcale nie będzie taka łatwa do przemycenia, gdyż jej wymiary wynosić mają ok. 10 na 15 cm. Nikt też nie powinien próbować wciągać proszku przez nos - jakiekolwiek użycie niezgodne z zamysłem producenta będzie wywoływało silne pieczenie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas