Do 2080 roku kawa może zniknąć z powierzchni Ziemi

Za kilkanaście lat o filiżankę porannej kawy może być trudniej niż dotychczas. Zmiany klimatyczne mogą doprowadzić do wyginięcia gatunku Coffea arabica.

Czy to możliwe, by kiedykolwiek zabrakło kawy na świecie?
Czy to możliwe, by kiedykolwiek zabrakło kawy na świecie?123RF/PICSEL

Coffea arabica to najpopularniejszy gatunek kawy na świecie, który stanowi aż 70 proc. całości rynku. Naukowcy z Royal Botanic Gardens i Environment and Coffee Forest Forum przestrzegają, że jeżeli obecne trendy klimatyczne się utrzymają, to do 2080 roku dzika arabika zniknie z powierzchni Ziemi.Przed końcem obecnego stulecia aż 99,7 proc. miejsc, z których obecnie pozyskuje się kawę, może nie nadawać się pod uprawę ze względu na rosnącą roczną średnią temperaturę. Co więcej, jeżeli globalne ocieplenie nadal będzie postępowało tak intensywnie, Coffea arabica z niektórych rejonów świata zniknie już przed 2020 rokiem. Obliczenia optymistyczne zakładają redukcję globalnych zasobów kawy jedynie o 38 proc., ale nie biorą one pod uwagę procesu wylesiania oraz zmniejszania liczby ptaków, rozsiewających nasiona kawy.

- Nasze analizy wykazały, że według najgorszego scenariusza, dzika arabika może całkowicie wyginąć przed 2080 r. To powinno być ostrzeżenie dla plantatorów z całego świata oraz dla nas, zwyczajnych miłośników kawy - powiedział Justin Moat, jeden z autorów niepokojącego raportu.Mało prawdopodobne jest, by kawa kiedykolwiek całkowicie zniknęła z naszego menu, jednak proces jej produkcji będzie jeszcze droższy i trudniejszy niż obecnie. Plantatorzy mają własne metody nawadniania i schładzania sadzonek kawy, jednak plony tak modyfikowanych roślin nie są wystarczająco obfite. Może to doprowadzić do kuriozalnej sytuacji, kiedy kawa stanie się towarem luksusowym.Innym rozwiązaniem jest zmiana podstawowych nawyków. Drugi z niezwykle popularnych gatunków kawy - Coffea robusta (kawa kongijska) - nie jest tak wrażliwy na wahania klimatyczne i rośnie znacznie szybciej. Dobrym pomysłem może być również poszukanie nowych miejsc do naturalnej uprawy arabiki, ale ze względu na specyficzne wymagania temperaturowe może okazać się to wyjątkowo trudnym zadaniem.Za największych dystrybutorów kawy powszechnie uważane są takie kraje, jak Etiopia, Brazylia i Kolumbia, które co roku sprzedają kawę o wartości niemal 16 mld dolarów.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas