5 sałatek, które zjesz bez wyrzutów sumienia

Polacy kochają sałatki - wiadomo. Ale kochają głównie te ciężkie, tuczące, z majonezem i setkami kalorii. Jeśli jednak trzymasz dietę, musisz szukać innych rozwiązań, które nie obarczą cię wyrzutami sumienia. Ale spokojnie - mamy dla ciebie fit-alternatywę. Pięć przepisów na sałatki autorstwa Jacka Bilczyńskiego. Smacznego i pamiętajcie: Kto wcina sałatki, ten piękny i gładki!

sałatki
sałatkiINTERIA.PL
Fot. Jacek Bilczyński
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z mozzarellą i owocami

Składniki:
- 70 g sera mozzarella light
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1/2 gruszki
- 1/2 awokado
- 1/2 pomarańczy
- 7-8 truskawek
- 2 łyżeczki pestek dyni
- sok z 1/2 limonki
- 1 tabletka stewii

Przygotowanie:
Sałatę podzielić na drobne kawałki. Dodać obraną i pokrojoną gruszkę, truskawki i awokado. Pomarańczę wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z pozostałymi składnikami. Stewię rozkruszyć i wymieszać z sokiem z limonki. Polać sałatkę i posypać pestkami dyni.

Kaloryczność: 343 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 27 g

Fot. Jacek Bilczyński
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z jajkiem tuńczykiem i słodko-kwaśnym sosem

Składniki:

- 100 g tuńczyka z wody

- 1 jajo

- 1 pomidor

- 3-4 rzodkiewki

- 1 sałata rzymska mini

- 1 łyżka pestek dyni

- 2 łyżeczki oleju lnianego

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1-2 tabletki stewii

Przygotowanie:

Jajo ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Tuńczyka odsączyć z wody, połączyć z pokrojonym pomidorem, rzodkiewką i sałatą, a następnie posypać pestkami dyni. Dodać jajo pokrojone na ćwiartki. Stewię rozkruszyć, a następnie wymieszać z octem i olejem lnianym. Gotowym sosem polać sałatkę. Udekorować bazylią.

Kaloryczność: 245 kcal

Białko: 26 g

Tłuszcz: 13g

Węglowodany: 6g

Fot. Jacek Bilczyński
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Feta z migdałami i grapefruitem

Składniki:
- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 pomidor
- 1/2 grapefruita
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 15 migdałów
- 1/2 niewielkiej cebuli dymki
- 1 łyżeczka pestek dyni
- szczypta pieprzu białego
- gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Liście sałaty ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną fetę, paprykę, pomidora i cebulę. Wycisnąć 1 łyżeczkę soku z grapefruita, a pozostałą część pokroić na drobne kawałki i dodać do sałatki. Posypać pestkami dyni, migdałami i rozmarynem. Doprawić odrobiną pieprzu i polać wyciśniętym wcześniej sokiem z cytrusa.

Kaloryczność: 261 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 14 g

Fot. Jacek Bilczyński
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z dojrzewającą wołowiną

Składniki:
- 150 g mieszanki sałat
- 100 g chudej dojrzewającej wołowiny w plastrach
- 1/2 średniego pomidora
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 1 łyżka tartego sera typu cheddar
- czerwony pieprz

Przygotowanie:
Sok z cytryny, pomarańczy oraz oliwę połączyć i polać sałatę. Dodać plastry wołowiny, pokrojonego pomidora oraz fasolę, doprawić i posypać tartym serem.

Kaloryczność: 275 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 9 g

Fot. Jacek Bilczyński
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z łososia z awokado i pesto

Składniki:

Sałatka:
- puszka łososia w sosie własnym
- 200 g mieszanki sałat
- 1/2 awokado
- 5 pomidorów koktajlowych
- 3 plasterki czerwonej cebuli
- sok z 1/3 cytryny
- sok z 1/4 pomarańczy
- świeżo mielony, kolorowy pieprz
- szczypta soli morskiej

Pesto:
- natka świeżej bazylii
- natka zielonej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów pinii

Przygotowanie:
Bazylię, pietruszkę, orzechy i czosnek zmielić w blenderze, dodając stopniowo oliwy. Gotowe pesto odstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie pokroić awokado, pomidory i cebulę, wymieszać z sałatą i kawałkim łososia. Skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać 2 łyżki pesto i doprawić pieprzem oraz solą.

Kaloryczność: 317 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 17 g
Weglowodany: 12 g

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas