5 sałatek, które zjesz bez wyrzutów sumienia

Polacy kochają sałatki - wiadomo. Ale kochają głównie te ciężkie, tuczące, z majonezem i setkami kalorii. Jeśli jednak trzymasz dietę, musisz szukać innych rozwiązań, które nie obarczą cię wyrzutami sumienia. Ale spokojnie - mamy dla ciebie fit-alternatywę. Pięć przepisów na sałatki autorstwa Jacka Bilczyńskiego. Smacznego i pamiętajcie: Kto wcina sałatki, ten piękny i gładki!

sałatki
sałatkiINTERIA.PL
Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z mozzarellą i owocami

Składniki:- 70 g sera mozzarella light- 1/4 główki sałaty lodowej- 1/2 gruszki- 1/2 awokado- 1/2 pomarańczy- 7-8 truskawek- 2 łyżeczki pestek dyni- sok z 1/2 limonki- 1 tabletka stewiiPrzygotowanie:Sałatę podzielić na drobne kawałki. Dodać obraną i pokrojoną gruszkę, truskawki i awokado. Pomarańczę wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z pozostałymi składnikami. Stewię rozkruszyć i wymieszać z sokiem z limonki. Polać sałatkę i posypać pestkami dyni.Kaloryczność: 343 kcalBiałko: 16 gTłuszcz: 19 gWęglowodany: 27 g

Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z jajkiem tuńczykiem i słodko-kwaśnym sosem

Składniki:

- 100 g tuńczyka z wody

- 1 jajo

- 1 pomidor

- 3-4 rzodkiewki

- 1 sałata rzymska mini

- 1 łyżka pestek dyni

- 2 łyżeczki oleju lnianego

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1-2 tabletki stewii

Przygotowanie:

Jajo ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Tuńczyka odsączyć z wody, połączyć z pokrojonym pomidorem, rzodkiewką i sałatą, a następnie posypać pestkami dyni. Dodać jajo pokrojone na ćwiartki. Stewię rozkruszyć, a następnie wymieszać z octem i olejem lnianym. Gotowym sosem polać sałatkę. Udekorować bazylią.

Kaloryczność: 245 kcal

Białko: 26 g

Tłuszcz: 13g

Węglowodany: 6g

Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Feta z migdałami i grapefruitem

Składniki:- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu- 1 pomidor- 1/2 grapefruita- 1/2 czerwonej papryki- kilka listków sałaty rzymskiej- 15 migdałów- 1/2 niewielkiej cebuli dymki- 1 łyżeczka pestek dyni- szczypta pieprzu białego- gałązka świeżego rozmarynuPrzygotowanie:Liście sałaty ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną fetę, paprykę, pomidora i cebulę. Wycisnąć 1 łyżeczkę soku z grapefruita, a pozostałą część pokroić na drobne kawałki i dodać do sałatki. Posypać pestkami dyni, migdałami i rozmarynem. Doprawić odrobiną pieprzu i polać wyciśniętym wcześniej sokiem z cytrusa.Kaloryczność: 261 kcalBiałko: 13 gTłuszcz: 17 gWęglowodany: 14 g

Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z dojrzewającą wołowiną

Składniki:- 150 g mieszanki sałat- 100 g chudej dojrzewającej wołowiny w plastrach- 1/2 średniego pomidora- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- 2 łyżeczki oliwy z oliwek- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżeczki soku z pomarańczy- 1 łyżka tartego sera typu cheddar- czerwony pieprzPrzygotowanie:Sok z cytryny, pomarańczy oraz oliwę połączyć i polać sałatę. Dodać plastry wołowiny, pokrojonego pomidora oraz fasolę, doprawić i posypać tartym serem.Kaloryczność: 275 kcalBiałko: 23 gTłuszcz: 15 gWęglowodany: 9 g

Fot. Jacek BilczyńskiINTERIA.PL

Sałatka z łososia z awokado i pesto

Składniki:Sałatka:- puszka łososia w sosie własnym- 200 g mieszanki sałat- 1/2 awokado- 5 pomidorów koktajlowych- 3 plasterki czerwonej cebuli- sok z 1/3 cytryny- sok z 1/4 pomarańczy- świeżo mielony, kolorowy pieprz- szczypta soli morskiejPesto:- natka świeżej bazylii- natka zielonej pietruszki- 3 ząbki czosnku- 5-6 łyżek oliwy z oliwek- 2 łyżki orzechów piniiPrzygotowanie:Bazylię, pietruszkę, orzechy i czosnek zmielić w blenderze, dodając stopniowo oliwy. Gotowe pesto odstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie pokroić awokado, pomidory i cebulę, wymieszać z sałatą i kawałkim łososia. Skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać 2 łyżki pesto i doprawić pieprzem oraz solą.Kaloryczność: 317 kcalBiałko: 29 gTłuszcz: 17 gWeglowodany: 12 g

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas