Cała prawda o cynamonie i lekach. Nowe badanie bije na alarm
Cynamon jest cenioną przyprawą o działaniu przeciwbakteryjnym, co jednak nie zmienia faktu, że jego nadmiar w diecie może wpływać na skuteczność niektórych leków. Badania wykazały, że aldehyd cynamonowy aktywuje receptory odpowiedzialne za metabolizm leków, przyspieszając cały proces, co może prowadzić do szybszego ich wydalania i osłabienia efektów działania.

Cynamon jest popularną przyprawą, na co dzień używaną w gastronomii. Stosuje się go również jako suplement diety, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a do tego wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz trawienie.
Jednak pomimo swoich prozdrowotnych właściwości, dowiedziono, że cynamon może stwarzać zagrożenie dla zdrowia u osób, które zażywają określone leki.
Jak cynamon szkodzi?
Autorzy najnowszego badania, opublikowanego w czasopiśmie Food Chemistry: Molecular Sciences, twierdzą, że główny składnik cynamonu (zwany aldehydem cynamonowym) aktywuje w organizmie receptory metabolizujące leki i jeśli będzie on spożywany w dużych ilościach, może zmniejszać skuteczność niektórych leków.
- Nadmierne spożycie suplementów [z cynamonem] może prowadzić do szybkiego wydalenia przepisanego leku z organizmu, co może skutkować zmniejszeniem jego skuteczności - powiedziała Shabana Khan, jedna z autorek badania.
W raporcie podano, że kora cynamonowca, a zwłaszcza cynamonowiec kasja, zawiera wysoki poziomkumaryny - substancji rozrzedzającej krew. Może to być więc niebezpieczne dla osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Występuje także interakcja między kumaryną a wątrobą, dlatego stosowanie przez dłuższy czas cynamonu może stwarzać zagrożenie dla osób z chorobami wątroby.
Z badania wynika, że posypywanie kawy cynamonem nie stwarza ryzyka, jednak zażywanie wysoko skoncentrowanego cynamonu jako suplementu diety już tak.
Jednak nie każdy cynamon jest taki sam - olejek cynamonowy, który stosuje się powszechnie jako miejscowy środek przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny oraz jako środek aromatyzujący do żywności i napojów jest nieszkodliwy i nie powoduje interakcji z lekami.

Kto powinien uważać na cynamon?
Osoby cierpiące na przewlekłe choroby, takie jak nadciśnienie, cukrzyca, artretyzm, astma, nowotwór, HIV/AIDS, depresja czy otyłość "powinny zachować ostrożność przy stosowaniu cynamonu lub innych suplementów" - powiedziała Khan.
- Naszą najlepszą radą jest skonsultowanie się z lekarzem przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów wraz z lekiem na receptę - dodała.
Różne rodzaje cynamonu
Cynamon cejloński uważany jest za bezpieczniejszą opcję ze względu na niższą zawartość kumaryny niż cynamon kasja. Różnią się również kolorem, aromatem i smakiem.
Cejloński, nazwany "prawdziwym cynamonem", jest trudniej dostępny i droższy, a wyróżnia go jasnożółty lub brązowy kolor, w przeciwieństwie do ciemnego, rdzawoczerwonego koloru kasji. Delikatny, słodki aromat i smak cejlońskiego cynamonu mocno kontrastuje z mocnym, korzennym i pikantnym smakiem cynamonu kasja.
Do regularnego spożycia cynamon cejloński jest lepszym i bezpieczniejszym wyborem, natomiast jeśli używasz cynamonu kasja okazyjnie i w małych ilościach, będzie pysznym dodatkiem do potraw i nie powinien stanowić zagrożenia.