Co powinieneś zjeść najpierw? Eksperci zalecają nową kolejność jedzenia
Naukowcy rekomendują zmianę kolejności spożywania posiłków, aby poprawić zdrowie metaboliczne. To nie tylko ułatwia odchudzanie, ale także zapobiega napadom głodu i ogranicza wchłanianie cukrów. Taka strategia okazuje się szczególnie pomocna dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2 i znacznie poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi w dłuższej perspektywie.

Czy wiesz, co powinieneś zjeść najpierw ze swojego talerza, aby być zdrowszym? Niektórzy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że powinno się jeść w odpowiedniej kolejności, aby pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
Czy całe życie jadłem źle?
Naukowcy wskazują poprawną kolejność spożywania posiłku: najpierw produkty bogate w błonnik, nieskrobiowe warzywa, później białko i tłuszcze, a na samym końcu węglowodany.
Dzięki takiemu sposobowi konsumpcji możemy zapobiec skokom cukru we krwi, zwiększyć uczucie sytości i pomóc sobie w utracie wagi. Jak mówi dietetyczka Caroline Susie, rozpoczęcie diety od warzyw, białka i zdrowych tłuszczów przed spożyciem skrobi lub słodkich pokarmów może pomóc złagodzić skoki glikemii po posiłkach.
- Efekt ten jest szczególnie korzystny dla osób z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2 - twierdzi Susie, dodając, że osoby chore na cukrzycę powinny trzymać się odpowiedniej diety ustalonej przez specjalistów.
Poprawa zdrowia dzięki prostej zmianie w diecie
Poprzednie badania potwierdziły, że u pacjentów stosujących poprawną kolejność jedzenia zaobserwowano znaczną poprawę kontroli glikemii i poziomu cukru we krwi po okresie pięciu lat, natomiast u grupy kontrolnej nie było żadnej poprawy.
Dietetycy są zdania, że przyczyną skoków cukru są zbyt duże ilości spożywanych węglowodanów.
- Jedzenie ich samych pogarsza sytuację - ostrzega dietetyczka Sandra J. Arevalo. - Jedząc je razem z białkiem i błonnikiem, osłabiamy ich działanie, spowalniając ich wchłanianie.
W dodatku jedząc najpierw białko, a dopiero później węglowodany, pomagamy sobie w chudnięciu, ponieważ wydziela się wtedy z jelit hormon opóźniający opróżnianie żołądka i hamujący apetyt.
Arevalo dodaje, że jeśli zjemy błonnik i napijemy się wody, poczujemy się bardziej syci, a nasz apetyt się zmniejszy. "Nie zapominajmy, że błonnik pomaga również zmniejszyć wchłanianie cukru we krwi, co pomaga w obniżeniu jego poziomu."