Dlaczego warto jeść wolniej? Korzyści dla twojego zdrowia

Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia może zakorzenić się głęboko w naszym codziennym życiu, ale zmiana nawyków przynosi korzyści zdrowotne. Wolniejsze jedzenie wspiera lepsze trawienie i pozwala na rozpoznanie sygnałów sytości, co chroni przed nadmiernym spożyciem kalorii. Kluczowe są techniki, które pomagają jeść dłużej.

Jesz, korzystając z telefonu? Mamy złe wieści
Jesz, korzystając z telefonu? Mamy złe wieści123RF/PICSEL

Nie tylko to, co jesz, jest istotne dla twojego organizmu. Również to, jak długo to jesz, odgrywa kluczową rolę w zdrowych nawykach żywieniowych.

Kiedy to jest za szybko?

Jeśli regularnie zdarza ci się, że jesz główny posiłek krócej niż 20-30 minut, robisz to zbyt szybko.

- Żołądek potrzebuje około 20 minut, aby zakomunikować mózgowi za pomocą całej gamy sygnałów hormonalnych, że jest pełny - powiedziała Leslie Heinberg z Centrum Zdrowia Behawioralnego w Cleveland Clinic. - Kiedy więc ludzie jedzą szybko, mogą przegapić te sygnały i bardzo łatwo jest zjeść więcej, niż się czuje.

Co jest złego w zbyt szybkim spożywaniu posiłków?

Pośpiech jest wpisany w naszą codzienność. Przez styl życia coraz częściej wybieramy szybkie przekąski, którymi próbujemy zastąpić pełnowartościowy posiłek.

Jedząc pośpiesznie, nie gryziemy dokładnie, co może zaburzyć trawienie i w konsekwencji nie dostarczymy wszystkich składników odżywczych z pożywienia. Również wtedy połykamy więcej powietrza, które prowadzi do wzdęć lub niestrawności.

Długoterminowe skutki jedzenia w pośpiechu to między innymi otyłość, choroby serca i układu krążenia, cukrzyca oraz dolegliwości trawienne, takie jak zgaga.

Sposoby na wolniejsze jedzenie

Wiele osób je podczas oglądania czegoś w telewizji lub telefonie. To błąd, ponieważ wtedy skupiają się głównie na tym, co widzą na ekranie, ignorując fakt spożywania posiłku. Wtedy zupełnie nie zwracają uwagi na sygnały od ciała - nie dostrzegają, że już są pełni i po prostu jedzą dalej.

Kiedy skupiamy się wyłącznie na jedzeniu, czerpiemy z tego więcej przyjemności i przy okazji jemy mniej.

Heinberg stwierdziła, że tempo konsumpcji często jest zakorzenionym nawykiem, jednak jego zmiana wciąż jest możliwa. Istnieje parę sposobów, które mogą pomóc przy przyzwyczajaniu się do powolnego jedzenia, jak na przykład spożywanie niedominującą ręką lub robienie przerw na napicie się wody. Warto skupić się na delektowaniu posiłkiem, szukaniu ukrytych smaków i konsystencji w potrawie. Podstawą jest również żucie kęsów - jeśli będziesz żuć dłużej każdy kęs, wydłużysz czas trwania całego posiłku. Powinno się przeżuwać porcję około 20-30 razy, natomiast twarde produkty, takie jak stek, nawet 40 razy.

Nie bez znaczenia ma rodzaj spożywanego jedzenia - fast foody są miękkie, stworzone do szybkiej konsumpcji, natomiast twardych warzyw nie da się połknąć tak prędko.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

"Wydarzenia": Tajemniczy konwój w Poznaniu. Miasto szuka gorącej wodyPolsat NewsPolsat News