Królik w sosie z sherry i śmietany

Wykwintna propozycja.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Królika podzielić na części. Migdały posiekać. 2 cebule pokroić na duże kawałki, czosnek w plasterki. Tymianek posiekać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, wyjąć. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części królika, doprawić solą i pieprzem, zdjąć.
Na gorącym tłuszczu przesmażyć grzyby, cebulę, migdały, dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i sherry, włożyć części królika (oprócz grzbietu), boczek i listki laurowe i gotować ok 40 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dołożyć części grzbietu.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę, łyżkę oleju rozgrzać usmażyć pozostały boczek na chrupko, dodać cebulę i smażyć razem. Dodać fasolkę i 200 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
1-2 łyżki maki dodać do śmietany i zaciągnąć sos, gotować jedną minutę i doprawić solą i pieprzem. Królika podawać z fasolką dekorować tymiankiem.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 4070 kJ/972 kca

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas