Męskie grillowanie: Dorsz z kaparami

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i świetnie nadaje się na ruszt. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów (np. cedrowej deski), możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

dorsz
dorsz123RF/PICSEL
Dorsz z grilla
Dorsz z grilla123RF/PICSEL

Najlepsze ryby na grilla to takie, których mięso jest najbardziej zwarte, np. łosoś lub tuńczyk. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest również wybrać rybę, która nie ma wielu ości, np. pstrągi, węgorze, sumy czy łososie.

Ryby najlepiej przygotować na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Dzięki deskom, uniknąć można także przypalenia produktów czy przywierania ich do rusztu. Najczęściej wybierane są deski cedrowe. Ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami.

Deskę należy moczyć przez minimum godzinę w wodzie. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla.

Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne "strzelanie", będzie to oznaczało, że na deskę możemy położyć rybę. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.

Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie. Należy jednak pamiętać, żeby posmarować ją cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania.

Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym. Wtedy ich skórka stanie się chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3-4 minuty grillowania.

Składniki:

4 filety z dorsza,
1 cytryna,
1 łyżka kaparów,
2 łyżki oliwy,
30 gram świeżego rozmarynu,
20 gram świeżej natki,
4 duże ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebula,
200 gram botwinki

Przygotowanie:
 Dorsza oczyścić, zamarynować z posiekanym rozmarynem, natką pietruszki, skropić olejem i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w 1 cm plastry, wymieszać z kilkoma kroplami oliwy, odrobiną rozmarynu, grubo zmielonym pieprzem, solą i posiekanym czosnkiem. Całość zawinąć w folie aluminiową i położyć na grillu.

W czasie oczekiwania na pieczone ziemniaki przygotować winegret i opłukać botwinkę. Do sosu dodać łyżeczkę delikatnej musztardy, 100 ml dobrej oliwy, kilka kropel soku z cytryny, pieprz oraz szczyptę cukru - całość blendować. Do sałaty dodać pociętą w pióra małą czerwoną cebulkę i łyżkę kaparów.

Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, a botwinka okraszona dressingiem, wrzucić na ruszt marynowane filety dorsza - grillować 5-7 minut obracając w trakcie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas