Sekret długowieczności może tkwić w szklance borówek. Przekonaj się sam
Borówki to niezwykle wartościowe owoce, które dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i polifenoli mają realny wpływ na poprawę zdrowia i wydłużenie życia. Wspierają serce, mózg i odporność, chronią przed wieloma chorobami oraz wspomagają prawidłową pracę jelit. Włączenie ich do codziennej diety może stanowić skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

Coraz więcej badań potwierdza, że owoce mogą przedłużyć życie - a szczególnie borówki, które są prawdziwą bombą składników o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Jesteś tym, co jesz
Na długowieczność wpływa wiele czynników, m.in. genetyka czy dostęp do opieki zdrowotnej, jednak jedzenie odgrywa dużą rolę w tym aspekcie. Nie bez powodu mówi się, że "jesteś tym, co jesz" - dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.
Jagody są szczególnie bogate w ochronne przeciwutleniacze zwane antocyjanami - nadają im piękny kolor, a przy okazji zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem. Naukowcy uważają, że robią to poprzez zwalczanie stanów zapalnych i redukowanie stresu oksydacyjnego.
Dietetycy przekonują, że wystarczy już około 1/3 szklanki borówek dziennie, aby wesprzeć zdrowie serca, mózgu i układu pokarmowego - co może realnie przełożyć się na dłuższe życie.
Zdrowy mikrobiom w jelitach wpływa na niemal każdy aspekt naszego dobrobytu - jedna porcja borówek dostarcza około 3,5 g błonnika, który pomaga regulować pracę jelit, jak mówią eksperci. Ale to nie wszystko - borówki zawierają związki wspierające jelita, zwane polifenolami. Regulując trawienie, usuwają toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu. Działają również przeciwbakteryjnie, niszcząc szczepy bakterii E. coli.
Borówki obniżają ryzyko chorób przewlekłych
Badania wykazały, że osoby często jedzące borówki mogą być mniej narażone na nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu oraz zawał serca. Okazuje się także, że borówki pomagają organizmowi efektywniej wykorzystywać własną insulinę, potencjalnie zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Mniejsza liczba obserwacji wykazała, że te niepozorne owoce pomagają w zachowaniu funkcji poznawczych, chroniąc przed chorobą Parkinsona. Wysoka zawartość estrogenu oraz kwasu elagowego w borówkach może pomóc blokować powstawanie m.in. nowotworów piersi.
Wystarczy dorzucić je do owsianki, zrobić ciasto z borówkami i kruszonką lub dodać do lodów albo jogurtu. Dobrą wiadomością jest, że mrożone owoce są równie zdrowe jak świeże, więc podczas sezonu zimowego możemy się ratować tymi z zamrażalki. Póki jednak jest lato, lepiej kupować świeże, które są doskonałe do jedzenia na surowo w postaci przekąski.