Stek w wyrafinowanej odsłonie - jesienne danie energetyczne
Jesienią w menu powinny się znaleźć dania energetyczne. Tym, którym przejadły się steki wołowe z grilla, podsuwamy inny pomysł na mięsną ucztę. Stek z sosem ze śliwek kalifornijskich i sera pleśniowego.

To danie wyrafinowane, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Przepis na to danie przekazał Paweł Kibart, uczestnik II edycji programu "Top Chef".
Zalecane przez niego składniki to:
- 200 g wołowiny Black Angus
- 50 g sera gorgonzola, 50 g śliwek kalifornijskich
- 1 ziemniak
- 2 gałązki tymianku
- 100 ml śmietany 36 proc.
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Ser zagotować w śmietanie z gałązką tymianku. Dodać pokrojone w paski suszone śliwki. Ziemniaki pokroić w julienne (długie, cienkie i równe słupki). Doprawić je odrobiną soli i pieprzu.
Stek obsmażyć na gorącej patelni, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 140 st. C przez 15 minut. Na mięsie położyć kawałek masła i gałązkę tymianku.
Julienne z ziemniaków usmażyć na gorącej patelni i ułożyć na talerzu. Stek położyć na ziemniakach i polać sosem.
