Pokarmy wysokoprzetworzone zwiększają ryzyko zgonu w ciągu 7 lat

​Najnowsze badania donoszą, że spożywanie wysokoprzetworzonych pokarmów wiąże się z ryzykiem przedwczesnego zgonu.

article cover
123RF/PICSEL

Pokarmy wysokoprzetworzone to żywność poddana obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi, np. cukrem, solą, tłuszczami, witaminami, konserwantami czy polepszaczami smaku. Tego typu produktów nie da się stworzyć w warunkach domowych czy restauracyjnych.

Najnowsze badania przeprowadzone we Francji wykazały, że zwiększone spożycie żywności wysokoprzetworzonej wiąże się z wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 7 lat. Naukowcy sugerują, że wysokoprzetworzone produkty spożywcze mogą przyczyniać się do krótszego życia na wiele sposobów, np. zwiększając ryzyko wystąpienia chorób serca czy nowotworów."W ostatnich dziesięcioleciach spożycie żywności wysokoprzetworzonej znacznie wzrosło i może spowodować wzrost liczby zgonów spowodowanych chorobami niezakaźnymi" - czytamy w raporcie.Wcześniejsze prace wiązały spożywanie żywności wysokoprzetworzonej ze zwiększonym ryzykiem otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i nowotworów. Nie wykazano jednak bezpośredniego związku z ryzykiem przedwczesnego zgonu.W nowym badaniu przeanalizowano dane z ponad 44 000 dorosłych osób w wieku co najmniej 45 lat. Uczestnicy eksperymentu okresowo wypełniali ankiety dotyczące żywności, którą jedli w ciągu ostatnich 24 godzin i byli obserwowani przez około 7 lat. W trakcie trwania badania zmarło 600 osób. Okazało się, że średnio 30 proc. codziennych kalorii uczestników badania pochodziło z żywności wysokoprzetworzonej. Każde 10-procentowe zwiększenie odsetka żywności wysokoprzetworzonej w diecie było związane z 14-procentowym zwiększeniem ryzyka zgonu w ciągu 7 lat.To niezwykle alarmujące wyniki, bo w badaniach wzięto pod uwagę inne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko zgonu. Konieczne jest ich powtórzenie na większej liczbie uczestników.

Nauka BEZ fikcji: Jak przedłużyć sobie życie?INTERIA.TVVideo Brothers
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas